Близки до Пеевски медии подканиха "Америка за България" да откликне и на техните нужди

Делян Пеевски

Медийният съюз, в който членуват изданията, считани за близки до Делян Пеевски, се солидаризира с рекордно високите глоби, наложени от Комисията за финансов надзор на "Икономедия" и не приема това като опит за грубо налагане на цензура. В същото време определя като "неприемливо" Фондация "Америка за България" да финансира "Икономедия" и съветва фондацията да откликне на нуждите на "цялата медийна общност" в България, в която очевидно се включват изданията на съюза.

Българският медиен съюз, в чиято управа при учредяването му участваше Делян Пеевски, е разпратил в понеделник декларация до премиера, президента, председателя на НС, Фондация "Америка за България" и посланика на САЩ Марси Рийс.

Декларацията изглежда като контраакция на протеста пред парламента по повод решението на Комисията за финансов надзор (КФН) и председателя ѝ Стоян Мавродиев да наложи 160 хил. лв. глоба на в. "Капитал" заради публикации, свързващи компаниите "Водстрой 98" АД и "Промишлено строителство холдинг" АД с депутата от ДПС Делян Пеевски, и заради отказ да оповестят своите източници. Според регулатора става дума за пазарна манипулация, а според протестиращите - за безпрецедентно погазване на свободното слово.

След като напомня, че фондацията е финансирала издателската група "Икономедия” с "огромна сума пари – 3 милиона лева", медийният съюз заявява: "В същото време за нас е категорично неприемливо едно издание да бъде "абонирано” за подобна подкрепа от страна на чуждестранна институция, защото такава обвързаност говори за определени зависимости, които нямат нищо общо със свободата на словото и пазарните принципи. Няма платена свобода. През цялото си съществуване на медийния пазар в България групата "Капитал” е доказала, че има позиция по отношение на истината, но това е истината, видяна през нейните лични, икономически и финансови интереси, както и добре платената истина на определени властови кръгове".

По-нататък се твърди, че "през последните години групировката на Иво Прокопиев бе категорично отстранена от държавната трапеза" и "именно това хората на "Капитал” наричат подтискане на "свободата на словото”".

"Опитите да се размахва знамето на медийната свобода, когато с публикации се престъпват нормите на закона, са достойни за съжаление и компрометират журналистиката като цяло", пише в декларацията, чийто автори очевидно се солидаризират с наложените санкции.

"България е страна на свободното слово, независимо от твърденията на различни щедро финансирани организации. Ние, като издатели и журналисти, силно се надяваме, че и фондация "Америка за България”, и други подобни фондации у нас ще потърсят пряк диалог с цялата българска медийната общност, в който да бъдат чути и видяни позициите на всички участници в нея. Убедени сме, че това е единственият верен подход към проблемите и нуждите на българските медии", заключат авторите на декларацията.

Българският медиен съюз обедини издателите, които в края на 2011г. напуснаха съществуващия Съюз на издателите в България. Депутатът от ДПС Делян Пеевски бе член на управителния съвет на новия съюз, в качеството си на председател на Съюз на вестникарите и разпространителите на печатни изделия (СВРПИ). През февруари 2013 г. той подава декларация за напускане на съюза, който се помещава в офис, плащан от майка му Ирена Кръстева, както установи тогава проверка на сайта "Биволъ".

През април миналата година, преди Пеевски да се кандидатира за евродепутат, Кръстева съобщи, че продава целия си медиен бизнес на ирландска компания, но според източници от самите медии, те остават под контрола на Пеевски, което се забелязва и от редакционната им политика.

Споделяне

Още по темата

Още от България