Издателите на в. “Галерия”:

Близки до Пеевски разпространителски фирми крият вестници от пазара

Премиерът обещал да се намеси безкомпромисно срещу медийния монопол

Близки до Пеевски разпространителски фирми крият вестници от пазара

Фирми близки до депутата Делян Пеевски, отговарящи за разпространението на вестниците в страната, укриват изданията на други медийни групи. За това алармираха в четвъртък ръководството на вестник “Галерия” и издателят на вестниците “Ретро” и “България днес” Недялко Недялков.

Кристина Патрашкова и Явор Дачков заедно с Недялков обясниха пред журналисти, че схемата е изданията, сред които и вестниците “Галерия”, “Ретро” и 'България днес” да “не бъдат вадени изобщо на масите за вестници, а после да бъдат връщани като брак на издателите им”.

Патрашкова и Дачков, чийто вестник влезе в тежък конфликт с правителството като тиражира изнесени от службите СРС-та със скандални записи на телефонни разговори на шефа на митниците, компрометиращи премиера и правителството му, уточниха, че преди да направят своето официално изявление са се срещнали с министър-председателя Бойко Борисов. Той лично обещал, че държавата ще гарантира “достигането на всеки вестник до сергията”.

Дачков заяви, че премиерът се е ангажирал сериозно с темата за медийния монопол и щял да действа също толкова безкомпромисно, както и при “ситуацията с "Луклойл”.

По думите на журналистите, министър-председателят е обещал да използва "всички възможни мерки, позволявани му от държавния апарат“.

“Борисов обеща да използва дори и полицията”, обясни Дачков. “Ще бъдат претърсвани вестникарски репове за укриване на фалшив брак”, допълни той.

Дачков припомнил на премиера как преди парламентарните избори 2009 година в медийната империя на Ирена Кръстева Борисов бил наричан с “неприлични прякори”, а след като спечелил изборите “палачинката се обърна”. “Премиерът ясно ни даде да разберем, че много добре помни това”, допълни Дачков.

Малко преди пресконференцията на издателите от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщиха, че започват проучване на пазарите на издаване и разпространение на печатни издания на територията на страната.

Ще бъде извършена проверка относно съществуващите условия за функциониране на ефективна конкуренция и отношенията между основните участници, разпределението на пазарните им дялове, както и бариерите за навлизане на потенциални конкуренти. В рамките на изследването комисията ще търси и дали не се нарушават правилата на конкуренцията, се посочва в съобщението.

Това ще е първото подобно проучване на вестникарския бизнес, той като досега КЗК е разглеждала само отделни казуси със смяната на собственост на различни печатни издания и се е произнасяла по сделките.

По този повод издателите на “Галерия” уточниха, че Борисов трябва да следи изкъсо тази проверка по две причини. Първата е, че “медиите и разпространителските фирми не са директно на името на Пеевски и майка му Ирена Кръстева, а трябва да се търсят поставени лица”. Другата посочена от тях спънка е, че “в публичното пространство се говори за близки взаимовръзки между Пеевски и някои членове на КЗК”.

Веднага след това Патрашкова уточни, че “няма задкулисна договорка с премиера”. “Вие знаете, че вестник “Галерия” е опозиционен вестник, но премиерът нито веднъж не постави въпроса за публикувани материали, не сме се договаряли с него, а се обърнахме към него като към представител на институция”, допълни Патрашкова.

В петък издателите на "Галерия“ и “България днес” ще се срещнат и с американския посланик, а следващата седмица с посланиците на Русия и на страните от ЕС. Темата на срещите ще бъде същата. А целта – запазване на медийната независимост, както стана ясно от думите на Дачков, според когото зад Делян Пеевски стои лично Ахмед Доган.

Журналистите от “Галерия” обясниха също че Пеевски е “преносвач на куфарчета с пари”. Според Дачков и Патрашкова медийната група, свързвана с ДПС-депутата и майка му се финансира с пари на държавата, тъй като медиите им са кредитирани от КТБ на Цветан Василев, в която за вложени 70 на сто от парите на държавните фирми.

Тези факти ще бъдат предложени от Явор Дачков и на някой от кандидат-президентите, който смята, че тази тема трябва да бъде включена в кампанията му.

Това не е първата атака от страна на смятания за близък до Алексей Петров вестник “Галерия” срещу медийния магнат Делян Пеевски. Журналистите от седмичника неведнъж са повдигали темата за господстващото положение на Пеевски и майка му на медийния пазар, а също така и за разработки в ДАНС срещу него.

В началото на февруари пък пред редакцията на “Галерия” избухна самоделно взривно устройство. Взривът стана седмици след като от медията тръгна скандалът със СРС-та, познат като “Тановгейт”. Извършителят така и не беше разкрит.

След това Борисов изненадващо назначи Петко Сертов за зам.-шеф на антикорупционния център към правителството БОРКОР. Откакто бе сключено това примирие, флашките с компрометиращи записи секнаха, макар че "разпространителите" им твърдяха, че разполагат с още.

В "България ДНЕС" Недялко Недялков, който по думите му е продал дела си във в. "Уикенд“ именно на Делян Пеевски, е съдружник на новите собственици на "Труд“ и "24 часа“ Огнян Донев и Любомир Павлов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес