Близки на подсъдимите медици настояват държавата да отговаря за защитата им

Протестна декларация срещу решението на междуведомствената комисия по делото в Либия да остави подсъдимите медици сами да определят как ще продължи защитата им, разпространиха днес близки на шестимата българи, обвинени за СПИН епидемията в Бенгази.

И министърът на правосъдието Антон Станков, и външният министър Соломон Паси са категорични, че медиците ни трябва сами да решат дали адвокатите им да искат нови доказателства по делото, което ще означава ново отлагане във времето. Председателят на парламента Огнян Герджиков също е категоричен, че медиците сами трябва да преценят дали предпочитат по-бързо да приключи процеса, или да се отложи без да е сигурно какъв ще изходът.

Българската държава се опитва да прехвърли отговорността

"Това е опит на българската държава да прехвърли отговорността за допуснатите грешки и неадекватната си политика върху задържаните българи. Прехвърлянето на тази отговорност означава, че за бъдещото развие процеса отговорност ще носят подсъдимите. Те не са свободно мислещи хора, притиснати са от редица обстоятелства, което не им дава възможност да взимат правилните решения в този тежък за тях момент", се заявява в декларацията до президента, председателя на парламента и министъра на правосъдието.

Според близките на медиците ни те имат за адвокати двама професионалисти, избрани от българската държава, и те трябва да определят адекватната и правилна тактика на защитата в съдебния процес.

Междуведомствената комисия по делото в Либия препоръча вчера на защитата и медиците да поискат събиране на нови доказателства. Според запознати идеята е това да стане на втора инстанция - след като вече бъдат произнесени присъди от Наказателния съд в Бенгази. Следващата инстанция е Върховният съд в Триполи. Препоръчва се и да не се бави приключването на първата фаза от процеса, защото в противен случай процесът може да се проточи още с 2-3 години.

Станков вярва, че може да се събори обвинението

Министърът на правосъдието Антон Станков смята, че юридическите средства по СПИН-делото в Либия не са изчерпани. Продължавам да смятам, че имаме шансове обвинението да бъде съборено, заяви Станков. Той отбеляза като важен момент по делото, че за първи път е възможно да бъдат направени искания за събиране на нови доказателства, които евентуално могат да доведат до отлагане на делото от наша страна.

Българската държава не е пряк участник в делото срещу българските медици в Либия и няма да се обърне пряко към Световната здравна организация (СЗО) с искане за нова експертиза, заяви днес министърът на правосъдието Антон Станков в предаването "Блиц" на Би Ти Ви и "Свободна Европа". По думите му молбата на защитата ще бъде съдът в Либия да назначи такава експертиза, която да бъде под егидата на СЗО.

Станков посочи, че България се е ангажирала в делото срещу нашите медици в Либия, като е поела всички средства за тяхната защита и високоекспертната помощ, която обслужва защитата.

Външният министър Паси не пожела да коментира пред журналисти доклада на петимата либийски лекари, който допуска умишлено заразяване и отрича да е имало вътреболнична инфекция в болницата в Бенгази, с аргумента, че всеки коментар от страна на правителството може да тласне процеса в нежелана посока. Той обаче отново каза, че е неудовлетворен от забавянето на процеса в Либия.

Герджиков: Новата експертиза може да удължи процеса с години

Искането за нова експертиза може да доведе до сериозно удължаване на процеса и самите подсъдими медици трябва да имат яснота по този въпрос, заяви пред Дарик радио и председетелят на парламента проф. Огнян Герджиков.

Той посочи, че нашите медици вече са на границите на търпението - от 5 години са в изключително тежко положение на подсъдими, без да има яснота, без присъда. По думите му едно удължаване с много месеци, дори с години, може да се отрази изключително неблагоприятно върху медиците и затова те самите трябва да имат яснота какво искат - дали по-бързо да има яснота за тяхната съдба, или процесът да се отложи за неопределено време, с не много ясен краен изход.

"Не можем против тяхната воля и желания ние да настояваме за действия, които могат да доведат до влошаване на тяхното състояние, и то без гаранция, че ще доведе до по-добро решение на съда", заяви Герджиков.

Идеята за събиране на нови доказателства по делото подкрепи и председателят на Комисията по здравеопазване доц. Атанас Щерев. Според него има разминаване на експертните становища на специалисти от чужбина и на либийски лекари. "Това означава, че някъде има пристрастие или грешка, затова имаме нужда от независима, точна и ясна експертиза", допълни той пред БНР. Според него няма доказателство, че става въпрос за умишлено заразяване на либийските деца в Бенгази. Затова трябва да се съберат доказателства от компетентни лица, като се съобразим със световните норми, посочи той.

Всяка страна, която иска да принадлежи към цивилизования свят, а Либия дава такива сведения в последно време, трябва да се съобразява с определени международни норми, коментира Щерев. Според него случаят е до голяма степен политически и е въпрос на морал и на норми на цивилизования свят.

Медиците: Ние сме невинни

Единият от подсъдимите български медици в Либия - д-р Здравко Георгиев, заяви в интервю по телефона за "Блиц", че подсъдимите не познават в детайли доклада на либийските медици и не знаят още какви са медицинските аргументи в него. Д-р Георгиев посочи, че въпросът, свързан с евентуална нова медицинска експертиза, може да бъде коментиран след като медиците се запознаят в детайли с доклада. В неделя те ще обсъдят доклада с адвокат Пламен Ялнъзов и експерта по СПИН д-р Данаил Бешков.

Като лекар мога да кажа, че ние сме невинни, заяви д-р Георгиев. Според него откакто Соломон Паси е външен министър, българските институции са направили много за подсъдимите в Либия български медици.

Председателят на Национален алианс "Живот за България" проф. Тодор Дамянов предложи свикване на независима медицинска среща с домакин България или Либия, на която да се поставят в чисто професионален аспект проблемите на СПИН-епидемията в Либия. Дамянов също категорично подкрепи да има нова експертиза от страна на Световната здравна организация. Според него СЗО не може да няма експерти, които да се занимават по проблемите на СПИН.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?