Близки на загинал при взрива в Горни Лом искат 350 000 лева обезщетение от държавата

Снимка: БГНЕС

На 3 ноември в Административния съд във Видин ще бъде разгледано делото на роднини на загинал при взрива в Горни Лом срещу две министерства и администрацията на Министерския съвет, съобщиха от съда във вторник.

Исковата молба е внесена от Георги Попов, Петър Попов и Жанет Попова срещу МВР, Министерството на икономиката и администрацията на Министерския съвет за обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на 350 000 лв.

В мотивите се посочва, че в резултат на неправомерно бездействие и действие на държавните институции, в периода от 6 юли 2008 г. до 1 октомври 2015 г., е настъпила смъртта на бащата на ищеца Георги Попов и на същия са причинени неимуществени вреди.

На 1 октомври преди две години загинаха петнайсет души след експлозия в завода за боеприпаси "Миджур".

Окръжната прокуратура във Видин обвини четирима души за взривовете: Валери Митков – собственик и проектант на завода, Палма Иванова - инспектор в него, Божидар Василев – бивш шеф на служба КОС към МВР и Ивелина Бахчеванова от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕТ).

Допуснатите нарушения показват системни проблеми в регламентацията и контрола на бизнеса с оръжия и обработване на стари муниции.

Споделяне

Още от България