Близки на жертвите в пожара в Кемерово подадоха жалби срещу пожарникарите

Близки на жертвите в пожара в Кемерово подадоха жалби срещу пожарникарите

Близки на жертвите на големия пожар в търговския център в град Кемерово в Сибир подадоха оплаквания срещу пожарникарите, които те обвиняват, че не са действали достатъчно бързо в деня на трагедията, предаде Франс прес.

Най-малко трима души сезираха прокуратурата на Кемеровска област. Те изтъкват бездействието на спасителните екипи и на силите на реда по време на спасителната операция в мола. В пожара загинаха 64 души, от които 41 деца.

Руски издания публикуват откъси от жалбите. Една от тъжителките Надежда Вострикова е изгубила петима близки в пожара. Тя разказва, че в деня на пожара по телефона ѝ се обадила дъщеря ѝ, която ѝ казала, че била блокирана в една от кинозалите на последния етаж, която била заключена и хората не можели да избягат. Когато пристигала на мястото Надежда Вострикова видяла четирима пожарникари, които не правели нищо.

"Коленичих пред тях и ги помолих: "Момчета, спасете децата ми!" А те ми отговориха с безразличие: "Не можем да ви помогнем, чакаме спасителната бригада", разказва в жалбата Вострикова.

В друга жалба се цитира сходен диалог между близък на една от жертвите и пожарникарите, които казват, че нямат подходящия материал, за да влязат безопасно в киносалона. В жалбата се казва, че после "бавно" пристигнали други пожарникари, но било прекалено късно, за да се спасят хората в киното.

"Смятам, че през първия час от пожара огнеборците бездействаха и показаха пълно незачитане на човешкия живот", казва Надежда Вострикова.

Четири дни след трагедията гневът не спада в Русия. Много хора продължават да са потресени от констатираните от следователите крещящ нарушения, заради които деца са се оказали блокирани в заключени кинозали, а системата за аларма при пожар не се е задействала и се оказало, че е повредена.

Някои от потресените хора изразяват открито гнева си в социалните мрежи или на улицата, докато опозицията говори за корупция, която е позволила тази драма да се случи.

Днес Следственият комитет обяви ареста на отговорен кадър в министерството на извънредните ситуации в Сибир, обвинен, че е получил подкупи, за да си затвори очите за нарушенията на пожарната безопасност в различни компании.

Същевременно руската агенция Интерфакс съобщава, че 11-годишно момче, което скочи от прозорец от четвъртия етаж на търговския център, за да се спаси от пламъците, се подобрява. Детето беше в тежко състояние. Неговите родители и по-малката му сестра загинаха в пожара. Детето бе изведено днес от спешното отделение. При него е баба му, предаде ДПА.

В пожара пострадаха над 70 души. Търговският център, в който имаше кино, боулинг зала и зоокът, беше претъпкан със семейства в неделя, когато избухна пожарът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят