Близките на бивш шеф на “Топлофикация” се обърнаха към европейския омбудсман

Близките на бивш шеф на “Топлофикация” се обърнаха към европейския омбудсман

Семейството на арестувания бивш изпълнителен директор на "Топлофикация София" Георги Рогачев е изпратило писмо до европейския омбудсман Никифорос Диамандурос, защото “Рогачев се бил превърнал в изкупителна жертва на управляващите в България”, съобщи в петък сайтът BgNewsroom.

"Обръщаме се към Вас с молба за помощ срещу използването на досъдебното производство за физически и психически тормоз над г-н Рогачев, както и за охулване и унищожаване на доброто му име, градено в продължение на 30 години успешна кариера. Обръщаме се към Вас, тъй като всички български институции са практически блокирани да стигнат до справедливо решение по случая на г-н Рогачев. Това е така, защото общественото мнение в България е насъскано до чудовищна степен срещу него", се казва в писмото до обществения защитник, публикувано от електронната медия.

Според семейството на Рогачев това се прави, за да се отклони вниманието от покровителите на Валентин Димитров, предшественик на Рогачев на директорския пост.

Роднините твърдят още, че им е отнето правото на свиждания със задържания, както и че не му е позволено да се обажда по телефона. Рогачев бил подложен на психически тормоз – отнето му било дори осветлението и се налагало да чете на свещи.

"Върхът на подигравката с г-н Рогачев е поведението на разследващия прокурор г-н Божидар Джамбазов, чиято основна дейност се състои в това да се появява ежедневно по медиите и да охулва арестуваните. Г-н Джамбазов не се старае да събере доказателства срещу Рогачев, а се старае всячески да го дискредитира със самия факт, че срещу него се води разследване. В българското обществено мнение трудно се прави разлика между разследван и осъден човек, и хората приемат разследвания като виновен", се казва още в писмото.

Пред Mediapool прокурор Божидар Джамбазов заяви, че не е отказвал свиждания на семейството на Рогачев, които ставали по съответния ред, а условията в следствения арест били еднакви за всички. Прокурорът не знаеше, че близките на Рогачев са се жалвали на европейския омбудсман.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?