Близките на Навални са заплашени със затвор в Русия

Близките на Навални са заплашени със затвор в Русия

Близките на Алексей Навални са заплашени от затвор, ако са изнесли бутилка със следи от отровно вещество от Русия, знаейки за съдържанието му. Това обяви Александър Грибаков, ръководител на адвокатската колегия "Грибаков, Поляк и партньори", цитиран от РИА Новости.

Преди това в профила на Навални в Инстаграм се появи изявление, че германските власти са открили "Новичок" върху бутилка с вода, взета от стаята на хотела в Томск, където опозиционерът е бил отседнал.

След като сътрудниците на Навални са научили за хоспитализацията му, те са се обадили на адвокат, качили са се в стаята, от която той току-що е излязъл, и са започнали да снимат, описват и събират всичко, което са намерили там.

Бутилката със следи от токсично вещество вероятно е изнесена в Германия от колежката на Навални, Мария Певчих, която го е придружавала на пътуването до Сибир. В същото време основателят на фондация "Кино за мир" Яка Бизил, който организира транспортирането на Алексей Навални до Берлин, каза пред "Билд", че бутилките с вода от хотелската му стая в Томск са доставени от германски спасителен самолет до Берлин по искане на ръководителя на щаба на Навални.

Грибаков твърди, че за незаконното придвижване на токсични вещества през границата, близките на блогъра могат да получат до седем години затвор, съгласно Руския наказателен кодекс.

"Ако те са знаели, че бутилката съдържа останки от отровно вещество. Все още е рано да се говори за каквато и да е отговорност, тъй като дело не е образувано, извършва се само предварителна проверка, доколкото знам от източници", каза Грибаков пред РИА Новости.

В същото време адвокатът отбеляза, че не разбира защо най-важните доказателства са изнесени от Русия.

"Ако тази бутилка наистина е съдържала отровно вещество, ако наистина е била изнесена извън Руската федерация, тогава изглежда странно защо най-важните доказателства са изнесени извън нашата страна", каза той, цитиран от БГНЕС.

Кремъл заяви днес, че бутилката с вода, намерена в хотелската стая на опозиционния лидер Алексей Навални, е можела да послужи като доказателство по случая, но негови поддръжници са я изнесли от Русия, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руски специалисти не са могли да изследват бутилката, поради което Москва не може да коментира.

"В тази история има твърде много абсурди, за да се приеме нечия дума за факт", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?