Близките на “случайно” застреляния Георги Божанов ще съдят МВР

Васил Божанов – син на убития в понеделник следобед от двама полицаи 68-годишен Георги Божанов, обяви в сряда, че ще внесе в съда жалба срещу МВР.

Георги Божанов бе застрелян “по невнимание”, когато двама полицаи от РПУ Велинград – младши сержантите Росен Овчаров и Стоян Пачалов – за забавление стреляли със служебното си оръжие по бетонен стълб в близост до хижа “Цепина”. Куршум рикоширал от стълба и ранил смъртоносно мъжа в главата, който по фатална случайност се намирал наблизо. Според първоначалната информация, разпространена официално от полицията, двамата полицаи веднага се опитали да откарат ранения в болница, но той починал в колата им.

Случаят стана в деня, когато в София приключи посещението на еврокомисаря по вътрешните въпроси Франко Фратини. Пред него ръководството на МВР рапортува как напредва в борбата с престъпността и посочи примери за успешно преборване на престъпниците.

“Оставам неудовлетворен от изнесеното, установих, че подробностите се спестяват”, каза в сряда пред журналисти синът на нелепо загиналия Васил Божанов. Според него имало опит двамата сержанти да прикрият престъплението.

Пред Божанов началникът на велинградската полиция Ангел Даскалов е съобщил, че случаят ще бъде изяснен до няколко дни. Началникът на полицията съобщи още, че е готов да подаде оставка, ако някой му я поиска.

Васил Божанов каза още, че по покана на министъра на вътрешните работи Румен Петков ще проведат лична среща в петък. След разговора с министър Петков жалбата ще бъде внесена в съда, уточни Божанов.

Министър Петков отново ще се среща с роднини на жертва на полицейски произвол. След смъртта на благоевградския бизнесмен Ангел Димитров – Чората, пребит при полицейска акция в края на миналата година, министърът прие близките му. Тогава чистка бе извършена в благоевградската полиция. Такава бе предприета и във вторник, когато заради случая със стрелбата за развлечение на двамата полицаи, отнела човешки живот, скоропостижно бе отстранен шефът на полицейската дирекция в Пазарджик Жоро Стоицев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?