Близките на задържаните в Испания моряци нямат никаква информация за тях

Близките на задържаните български моряци в Испания  все още не са получили информация за състоянието и правния им статут. В понеделник те изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и външния министър Николай Младенов с апел за помощ.

Миналата седмица 21 български моряци бяха арестувани, след като плаващият под български флаг  кораб "Св. Николай" бе хванат с 3 тона кокаин край бреговете на Испания.

"Желаем дипломатическото представителство на Република България в Кралство Испания, да установи правния статут на нашите близки, необходимостта от наемане на адвокати, както и тяхното физическо и психическо състояние. Имайте предвид, че членове от екипажа имат нужда от лекарствени продукти", посочват близките на моряците.

Според тях техните роднини са невинни.

"Изхождайки от Вашите думи, г-н министър-председател, че е не е имало начин българските служби да информират нашите съпрузи, синове и деца, за превоза на наркотици, вярваме, че те са невинни!. Вероятно разбирате в какво състояние сме в момента, във връзка с липсващата информация за съдбата на нашите роднини. Очакваме Вашето съдействие!", пишат роднините.

Според разследващите обаче собственикът на  фирмата "Сийборн трейд" и капитанът на кораба са знаели какво се пренася. Предполага се още, че в транспортирането на кокаина са участвали и някои от задържаните в Испания български моряци. Не е изключено част от тях също да бъдат обвинени, съобщи БНТ.

Очаква се тази седмица, по време на среща между вътрешния министър Цветан Цветанов с испанския му колега, да стане ясно дали процесът срещу задържаните българи ще бъде воден у нас или в Испания.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?