Близкият до Божков бизнесмен Георги Попов е екстрадиран от Дубай, обяви прокуратурата

Сийка Милева

Прокуратурата твърди, че най-близкият човек до Васил Божков - Георги Попов не се прибира доброволно в България, а е екстрадиран принудително от Дубай.

"Доколкото ми е известно тази сутрин обвиняемият Георги Попов е предаден на служители на ГД "Охрана", на които е възложено приемането на лицето и пътуване за Република България с полет, излитащ от Дубай", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред Нова тв.

Държавното обвинение казва, че в началото на месец май властите в Дубай са уважили искането за екстрадиция на Георги Попов. Той е отпратен към София, придружен от служители на българската "Съдебна охрана". Самолетът с Попов на борда каца в София в 15:05 часа българско време и бизнесменът бе отведен към ареста с бус на "Съдебна орхрана."

Божков и Попов се намират в Дубай от януари миналата година, когато прокуратурата им повдигна десетки обвинения, сметките на фирмите им бяха запорирани, а парламентът национализира бизнеса на "Националната лотария.

В четвъртък вечертяа Божков публикува декларация от името на международната адвокатска кантора "Charles Russell Speechlys", в която се казва, че Попов "доброволно e подал искане и е приел да се осъществи процедурата по екстрадиция".

Твърдението на Божков е, че това се случва по собствено желание от страна на Георги Попов, а не след решение на съда, въпреки че дело за екстрадиция не е водено в Обединените арабски емирства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?