Близкият до БСП Петър Манджуков се оказа в "Панамските документи"

Близкият до БСП Петър Манджуков се оказа в "Панамските документи"

Името на близкия до БСП оръжеен бос Петър Манджуков също излезе от т.нар. "Панамски документи", твърди в. "24 часа", който единствен има достъп до най-голямото изтичане на данни в историята.

След собствениците на курортния комплекс "Русалка" Николай и Евгения Баневи, това е едва третият българин, който изданието оповестява като част от "Панамалийкс", твърдейки, че не открива родни политици в световната афера с укрити офшорни богатства.

Според данните за Манджуков, чието семейство има участие и във футболния ЦСКА, оръжейният търговец е ползвал услугите на панамската адвокатска къща "Мосак Фонсека", откъдето бе осъществен историческият теч на информация.

Става въпрос за фирмата "Кегел Асет Мениджмънт" ("Kegel Asset Management"), регистрирана на Британските Вирджински острови през 2001 г. През 2012 г. съпругата на бизнесмена Иванета е декларирала, че компанията не развива дейност. Документите обаче показват, че през същата година Петър Манджуков е отстъпил офшорна фирма на съпругата си.

"Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност. Бях забравил за нея", коментира тези данни оръжейният търговец, цитиран от всекидневникът.

Година, след като поема фирмата, Иванета Манджукова иска да я закрие, но впоследствие се отказва от тази идея. През май 2015 г. тя декларира, че средствата на компанията са от финансови инвестиции. В данните от "Панамалийкс" обаче липсват други подробности за дейността на "Кегел Асет Мениджмънт".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес