Близкият до прокуратурата и Пеевски сайт "Правен свят" спира работа

Близкият до прокуратурата и Пеевски сайт "Правен свят" спира работа

Юридическият сайт "Правен свят" спира работа, след като четири години адвокатстваше публично в защита на позициите на главните прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев. Новината е била съобщена на журналистите в медията в понеделник, съобщи "Дневник". Те са разбрали, че собствениците на сайта не можели повече да издържат финансово, както и на натиска.

"Правен свят" бе създаден първо като водещо списание за юридическата професия в страната, а след това се утвърди като водещо онлайн издание за съдебна журналистика. През 2017 година сайтът "Правен свят" бе продаден, дългогодишният му екип от утвърдени журналисти бе сменен. Новият собственик на медията формално бе фирмата "Илак".

За главен редактор беше назначен Веселин Иванов, който сега работи за главния прокурор Иван Гешев, а преди това бе МВР репортер в националното радио и съветник на правосъдния министър в кабинета на Пламен Орешарски Зинаида Златанова.

Промяната в собствеността доведе до тотална промяна в политиката на изданието, което започна да следва редакционната политика на медиите на Делян Пеевски, включително чрез препечатване на цели статии.

През 2018 година Иванов влезе и в управата на телевизията Би Ай Ти след нейната продажба. След това актуалните предавания в телевизията спряха, а журналистите бяха принудени да напуснат, защото не получаваха заплати.

Случайно или не "Правен свят" спря работа само няколко седмици след наложените на Делян Пеевски санкции по закона "Магнитски."

Изпълнителният директор на "Правен свят" Слави Танкеин е заявил пред "Дневник", че сайтът се обновява. "Не мога да ви кажа кога ще е готов. Не мога да ви кажа и как ще изглежда", каза Танкеин.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?