Близкият изток ще е в центъра на първата обиколка на Кондълиза Райс

Кондълиза Райс ще включи Близкия изток в първата си обиколка по света като новоизбран държавен секретар на САЩ.

Новината идва в момент, когато надеждите за напредък в близкоизточния мирен процес са най-големи за последните четири години, посочва ББС.

Кондълиза Райс ще посети и осем европейски страни по време на едноседмичната си визита.

В четвъртък тя заяви пред служителите в Държавния департамент, че дипломацията ще е в сърцевината на американската външна политика.

Тя призова служителите - които, според кореспонденти, често са се чувствали изолирани при ръководството на Колин Пауъл - "да се обединят в името на тази голяма кауза".

Кондълиза Райс официално ще положи клетва като държавен секретар в петък, след като в сряда номинацията ѝ бе одобрена от Сената, след бурни дебати.

Другата седмица тя ще посети Великобритания, Германия, Франция, Полша, Италия, Белгия, Люксембург, Турция, Израел и Западния бряг.

Основните цели на посещенията ще бъдат укрепване на отношенията с европейските съюзници и проучване на възможностите за разрешаване на израелско-палестинския конфликт, заяви говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър.

Оптимизмът за Близкия изток се появи след смъртта на бившия палестински лидер Ясер Арафат през ноември. На негово място по-рано този месец бе избран Махмуд Абас.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?