Близкият Изток върви към конфликт: Кувейт също отзова посланика си от Иран

Очакват се проблеми в мирните преговори за Сирия и Йемен

Близкият Изток върви към конфликт: Кувейт също отзова посланика си от Иран

Кризата между Саудитска Арабия и Иран може да се разрасне и да доведе до по-сериозна ескалация на напрежението в Близкия Изток, което да затрудни още повече мирните преговори за Сирия и Йемен. Във вторник Кувейт отзова посланика си в Иран заради нападенията срещу саудитски дипломатически мисии в Иран и така се присъедини към Саудитска Арабия, Бахрейн и Судан, които скъсаха отношенията си с Техеран по-рано.

В изявлението на Кувейт, което е цитирано от държавната агенция КУНА, не се дават подробности, нито се посочва как това ще се отрази на кувейтско-иранските дипломатически отношения.

Саудитска Арабия прекъсна дипломатическите си отношения с Иран заради нахлуването на демонстранти в две нейни дипломатически мисии в страната при протести срещу екзекуцията на виден шиитски духовник и опозиционер от Рияд.

Последният път, когато Саудитска Арабия скъса връзките си с Иран, бе през 1988 година, когато посолството ѝ в Техеран отново бе нападнато.

В основата на новата криза е нарастващото желание на Саудитска Арабия да се изправи срещу Иран и неговите съюзници във военно отношение. След като крал Сламан взе властта преди една година, заедно със сина си решиха да се откажат от години на задкулисна политика. коментират дипломати, цитирани от Ройтерс.

Миналата година Рияд започна война в Йемен, за да не позволи на проиранските милиции да вземат властта. Освен това подкрепи бунтовниците срещу сирийския президент Башар Асад, който също се ползва с подкрепата на Техеран. Според политически анализатори реакцията след екзекуцията на саудитския шиитски духовни шейх Нимр Бакр ан Нимр, яростен критик на властите в Рияд, също е част от тази политика на конфронтация.

Той бе един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм. Ан Нимр беше един от основните лидери на движението за равноправие и конституционни реформи, против дискриминацията на шиитското малцинство в източната част на страната.

Верижната реакция на събитията след екзекуцията може да създаде проблеми пред решаването на някои от най-неотложните казуси в региона, като войните в Сирия и Йемен и формирането на правителство в Ливан.

Техеран се опитва да успокои напрежението

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Саудитска Арабия "не може да скрие престъплението си" да екзекутира шиитски духовник, като скъсва връзките с Иран, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Ние вярваме, че дипломацията и преговорите са най-добрият начин за решаване на проблемите между страните", подчерта той.

Рохани предупреди, че раздорът може да се отрази на борбата с тероризма.

"Регионалните страни могат да спасят региона от терористичните опасности чрез единство", изтъкна иранският президент.

По думите му "саудитското правителство предприема странни действия и скъсва дипломатическите отношения с Ислямска република Иран, за да прикрие престъпленията си".

Според него обаче "подобни действия със сигурност не могат да прикрият едно толкова голямо престъпление".

Иранското правителство се опитва да успокои напрежението, като се разграничава от нападението и дори обвинява чужди елементи за организирането му.

Правителствен говорител определи атаката като подозрителна и "от полза за политиките на Саудитска Арабия".

Иранският правосъден министър Мостафа Пур Мохамади каза, че нападението "може да е планирано и поддържано от внедрени агенти".

Турският премиер Ахмет Давутоглу призова Саудитска Арабия и Иран да използват дипломатически канали за намаляване на напрежението след екзекуцията на виден шиитски духовник, и заяви, че Турция е готова да изиграе своята роля в решаването на кризата, предаде Ройтерс.

С подобно предложение вече излязоха Русия, както и западни страни.

"Незабавно трябва да се даде шанс на дипломатическите канали. Турция е готова да предложи всякаква възможна конструктивна помощ за решение", каза Давутоглу.

Египет очаквано подкрепи Саудитска Арабия

Във вторник Египет подкрепи Саудитска Арабия в спора с Иран, като външният министър Самех Хасан Шукри определи нападенията над саудитски дипломатически представителства в Иран като неприемливи.

Поведението на Иран след екзекуцията на шейх Нимр ан Нимр в Саудитска Арабия се равнява на "намеса във вътрешните работи на кралството", заяви Шукри по време на посещение в Рияд. Той потвърди подкрепата на Египет за Саудитска Арабия преди предстоящата среща на външните министри на Арабската лига, на която предстои да бъде обсъден конфликтът между Рияд и Техеран.

"Сигурността на кралството е неразделна част от сигурността на Египет и сигурността на Египет е неразделна част от сигурността на кралството", заяви египетският външен министър.

Саудитска Арабия подкрепя Египет в борбата му срещу засилващия се ислямистки бунт и спада на икономиката, отбелязва АП.

Връзките между Техеран и Кайро са прекъснати от 1989 г., припомня АП.

Съветът за сигурност на ООН от своя страна осъди "възможно най-твърдо" нападенията срещу дипломатическите мисии на Саудитска Арабия в Техеран и в Машхад, в североизточната част на Иран, предаде Франс прес.

Съветът изразява най-дълбокото си безпокойство от тези атаки и призовава Техеран да защитава дипломатическите и консулските мисии в Иран в съответствие със своите международни задължения, се казва в декларация на Съвета.

В нея обаче не се споменава екзекуцията в Саудитска Арабия на шиитския духовник, която предизвика протестите в Иран, довели до атаките срещу саудитските дипломатически обекти.

Очакват се нови проблеми на мирните преговори за Сирия

Сунитските съюзници на Саудитска Арабия последваха примера ѝ и ограничиха или скъсаха дипломатическите си отношения с Иран. Това вероятно ще се отрази най-зле на мирните преговори за Сирия, пише вестник "Гардиън" по повод кризата в отношенията между Рияд и Техеран.

Преговорите за Сирия се съживиха през 2015 г., след като Рияд и Техеран решиха да седнат на една маса, въпреки че подкрепят противоположни страни в конфликта, припомня британският вестник.

Друго британско издание - "Телеграф", отбелязва, че късайки отношенията с Иран, Саудитска Арабия е предизвикала целия свят, който е осъдил екзекуцията на шиитския духовник - повода за сегашната криза.

Дори британският премиер Дейвид Камерън, който досега демонстрираше, че е най-близкият западен съюзник на Рияд, заяви че осъжда смъртната присъда и каза, че сблъсъкът между двете страни вреди на регионалната стабилност. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел стигна дори по-далеч, като заяви, че Берлин ще преразгледа политиката си на износ на оръжие за Саудитска Арабия, един от най-големите купувачи в световен план, отбелязва в. "Телеграф".

Може да се изостри и конфликтът в Йемен

Освен върху уреждането на конфликта в Сирия, кризата в отношенията между Техеран и Рияд може да се отрази и на конфликта в Йемен, където водената от Саудитска Арабия коалиция се изправя срещу подкрепяните от Иран бунтовници, пише британското издание.

В конфликта със Саудитска Арабия симпатиите на Европа клонят към Иран, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Европа е против не само срещу смъртното наказание и тежките телесни наказания като бичуването. Европейското обществено мнение е все по-недоволно от подкрепата и финансирането, които Рияд предоставя на уахабистки и салафистки проповедници, популяризиращи идеологията, която породи Ал Каида и "Ислямска държава".

Освен това миналата година ЕС и шестте световни сили постигнаха споразумение с Иран за ядрената му програма, а помощта на Техеран се смята за жизнено важна за прекратяването на конфликта в Сирия. В крайна сметка някогашният парий Иран печели симпатии, поне в сравнение със Саудитска Арабия, отбелязва американското издание.

Близкият изток стигна опасно близо до регионален конфликт след прекъсването на дипломатическите връзки между Техеран и Рияд, пише и в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Освен войните чрез подкрепяни от Иран и Саудитска Арабия сили, които вероятно ще ескалират, на риск е изложена и борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава", която ще се възползва от засилването на конфликта между религиозните течения в региона, смята цитираната от изданието британска консултантска фирма "Ай ейч ес".

В уводна статия на френския в. "Монд" Саудитска Арабия и Иран са сравнени със "сомнамбулите от 1914 г.", които се приближават неотклонно към "пропастта на войната". Всяко действие на една от двете страни води до ответна реакция и засега никоя от тях не може да си представи, че няма да има последната дума. Случващото се е естествено следствие от повишаването на напрежението през последните години, белязало целия Близък изток, пише френското издание и подчертава, че в случая дори конфликтът на религиозна основа не е толкова важен. По-важни са конфликтите между две различни форми на управление и сблъсъкът между араби и перси за контрол над региона, посочва "Монд".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?