Близкоизточни банки превеждат пари към Ирак в нарушение на санкциите на ООН

Банкерът на Саддам Хюсеин в Бейрут казва, че санкциите на ООН не му пречат, предаде агенция Блумбърг. "ООН не са проблем", казва Саид Ахмед, управител на бейрутския клон на банка Рафидаин, за мерките, които целят да прекъснат достъпа на Ирак до пари. "Можете да преведете пари от Бейрут до Багдад в полза на всяко лице, ако имаме телефонен номер или сметка."

Мухсен Хасан, управител на офиса на Рафидаин в йорданската столица Аман, също казва, че ако получи парите, може да ги преведе. "Как - е моя работа." От няколко близкоизточни офиса, украсени с портрети на Саддам Хюсеин, иракски финансисти, въоръжени с телефони и телекси, управляват банкова мрежа, която върти пари в нарушение на санкциите на ООН, показват интервюта с банкерите.

Санкциите забраняват прехвърлянето на средства към иракски компании и към правителството в Багдад. Банка Рафидаин е собственост на иракското финансово министерство. Тя е центърът на мрежата, която има клонове в Бахрейн, Египет, Йордания, Ливан, Обединените арабски емирства и Йемен.

Банките на Саддам Хюсеин осигуряват на Ирак финансови връзки с останалия свят, с което улесняват закупуването на оръжия, казват запознати с въпроса, посочва Блумбърг. Банкери от Рафидаин казва, че методите им включват извършване на парични преводи през сметнки в банки, които не са обект на санкциите, например Арабската банка, най-голямата банка в Йордания.

Рафидаин работи също с иракски банки, казва Абдел Разак Али, шеф на Близкоизточната и иракска банка, една от 17-те частни банки. Връзките на Рафидаин се простират чак до Лондон и Париж. Тя управлява и притежава две банки заедно с HSBC Holdings, банката с най-голяма пазарна стойност в Европа, и с Креди Лионе, шестата по големина френска банка, посочва агенция Блумбърг.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: