Близкоизточните врагове си размениха пленници

Размяна на пленници между Израел и ливанската екстремистка група Хизбула стана при изключителни мерки за сигурност на военно летище в германския град Кьолн, предадоха световните агенции.

Германски самолет докара от Бейрут останките на трима израелски войници, които екстремистите предадоха на германските посредници. Заедно с тях бе върнат и отвлечения израелски бизнесмен Елханан Таненбаум.

Малко след него кацна друг самолет от Израел с група от около 30 арабски пленници и един германски гражданин, освободен от израелски затвор.

Израелски експерти потвърдиха самоличността на тримата убити израелски войници, разчиствайки пътя за договорената размяна на пленници.

Тел Авив постави условие останките да бъдат идентифицирани, преди да освободи 436 затворници, главно палестинци, съгласно споразумението с Хизбула, постигнато с германско посредничество.

Размяната на пленници и освобождаването на затворници бяха договаряни близо три години и не бяха блокирани от днешния самоубийствен атентат в Ерусалим, при който загинаха най-малко 10 души, а десетки бяха ранени.

В самия Израел няколко автобуса с палестински затворници бяха откарани на пропускателни пунктове на Западния бряг и в Газа, където бяха качени на палестински автобуси и прехвърлени в палестинските територии под ликуващите възгласи на близките им.

Освен това Тел Авив предаде на Ливан телата на около 60 ливански и арабски бунтовници, което също влиза в споразумението.

Споделяне

Още от Свят