Близнаков: Готови сме за нов контингент в Ирак, но нямаме още покана

Имаме готовност да изпратим нов контингент в Ирак, но до момента нямаме писмена покана от американска страна. Това съобщи в понеделник в Пловдив министърът на отбраната Веселин Близнаков, цитиран от БТА.

Близнаков уточни, че България има интерес да продължи участието си в охраната на лагера "Ашраф". От наша страна има политическа воля за удължаване на мисията ни, но след евентуалната покана ще бъде взето и конкретното политическо решение, обясни министърът. След това най-вероятно щяла да замине за Ирак Трета рота от военното поделение в Стара Загора.

Министърът допълни, че напрежението в Ирак между шиити и сунити след екзекуцията на Саддам Хюсеин не се е отразило на лагера “Ашраф”.

Близнаков, началникът на Генералния щаб на армията ген. Златан Стойков, командващият сухопътните войски ген.-майор Иван Добрев и кметът на Пловдив Иван Чомаков бяха на откриването на учебната година в 68-ма бригада "Специални сили".

Министърът каза още, че са необходими средства за достигане на по-голяма оперативна съвместимост и за осигуряване на сухопътните войски, които изпълняват на практика мисиите ни в чужбина. Като най-належащи той посочи комуникационно-информационна система, която трябва да стартира тази година, лагерно-походно оборудване и бронирани автомобили.

Споделяне

Още от България