Близнаков не очаква спънки от БСП за нова наша мисия в Афганистан

Министърът на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) не очаква на този етап резерви от страна на БСП към планираната българска военна мисия в областта Кандахар, Афганистан. Това каза в понеделник пред журналисти министърът. Според него управляващата коалиция ще подкрепи мисията.

Заминаването на контингента може да се очаква в средата на лятото, като бойците ще са готови да тръгнат за Афганистан от 1 юли, обясни министърът. По думите му рискът е внимателно оценяван, задачата по охрана на вътрешната част на летището в Кандахар е сравнително най-безопасната от всички опции, които ни се предлагат.

Близнаков добави, че въпросът ще бъде обсъждан в правителството в следващите дни и припомни, че за България участието в мисията на ИСАФ остава приоритетно.

В присъствието на военния шеф в понеделник в Централния военен клуб в София бяха наградени 26 български военни, участвали в мисиите на СФОР и ЮФОР през 2004 и 2005 г. в състава на холандския контингент. Те бяха отличени от холандския посланик  Вилем Александeр ван Ее и от холандския командир полк. Роланд ван Вийрен.

Страните ни работиха в единство за общата кауза - международния мир и стабилност, каза посланик ван Ее. Той похвали бойците, че са добри професионалисти.

Близнаков отбеляза, че  българските военнослужещи са ценени от съюзниците ни в НАТО и в ЕС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?