Близнаков се размина с БСП за промяна на стратегическия план

Близнаков се размина с БСП за промяна на стратегическия план

Министърът на отбраната Веселин Близнаков (НДСВ) не вижда необходимост да се променя Стратегическият преглед на отбраната, който бе прокаран от предишното правителство на Сакскобургготски през 2004 г. Това стана ясно от изказването на Близнаков в сряда, когато коментира критиките на Изпълнителното бюро на БСП към отбранителния сектор.

Преди ден председателят на ресорната парламентарна комисия и говорител на БСП Ангел Найденов заяви, че трябва да се изработи и изцяло нов план за въоръжените сили, базиран на нов Стратегически преглед. Освен това от доминиращата партия в тройната коалиция настояха за повече прозрачност при военните сделки. Това се случи броени дни, след като Близнаков обяви новите покупки за модернизация.

Стратегическият преглед на отбраната може да се променя, ако има промяна в средата за сигурност. На мен не ми е известна драстична промяна. Ако е известна на БСП, нека да предложат варианти. Ние се влияем не от умозрителни заключения, а от обективните обстоятелства и обстановка. Нямам нищо против да се проведе такъв разговор, коментира министър Близнаков.

Министърът каза, че се работи върху интегрирания модел на министерството, но малко са се забавили дейностите по съгласуванията и концепциите от гледна точка на промяната на План 2015, за чиято ревизия настоява и БСП.

Планът за армията е базиран на Стратегическия преглед. План 2015 бе приет след като предишният кабинет одобри пакет за модернизация на армията на стойност няколко милиарда лева. Тогава не само дясната опозиция, но и БСП, която също беше извън управлението, възрази остро срещу безотчетния и непрозрачен начин за планираните покупки, които са обвързани с огромни държавни гаранции.

По повод идеите на БСП сделките за модернизацията на армията да минават и през парламента, а не само през Министерския съвет, министър

Близнаков коментира, че с тези дискусии се показва загриженост за основни проблеми, отнасящи се до българските въоръжени сили. Според него обаче по важните за отбраната и въоръжените сили въпроси се предоставя информация в парламента и има прозрачност от страна на МО.

Става дума за огромни средства и трябва да бъде отговорено за какво се дават, какви са източниците на финансиране и сроковете за изпълнение, e аргументът на БСП по въпроса със сделките.

Веселин Близнаков информира, че първите действия по интегрирането на политическото и военното ръководство на отбраната ще има около средата на януари, когато трябва да се произнесе правителството.

“Първият етап като основни постановки разгледахме в Съвета по отбрана. Министерство на отбраната и Генералният щаб работят много усилено и до края на годината предстои да отчетем един следващ междинен етап”, обясни Близнаков.

Споделяне

Още по темата

Още от България