Близнашки: Лица на статуквото оглавиха БСП-листите

Близнашки: Лица на статуквото оглавиха БСП-листите

Подобно на колегата си Татяна Дончева и депутатът и член на Висшия съвет на БСП Георги Близнашки заяви, че важните партийни решения се вземат от тесен кръг и водачите на листите, които бяха гласувани преди ден, са определени от "центъра", а не от местните организации, както би трябвало да е. Въпреки че отказа да каже конкретно кого има предвид, Близнашки, който не крие намерението си също да не участва в следващия парламент, коментира в сряда пред БНР, че начело отново са сложени лица, "които свързваме със статуквото от последните 10-12 години". По думите му това са хора, "които се изхабиха във властта през последния мандат".

Според него на пленума във вторник е имало известно напрежение най-вече около начина, по който са определени първите места в листите за НС. "Длъжен съм да кажа, че нямаше онази свежест, нямаше онова настроение, което трябваше да се появи в листите след дългите разговори за обновление, подмладяване и т.н.", посочи социалистът.

Близнашки обясни, че недоволството на заседанието е било провокирано най-вече заради това, че "не е търсен диалог с регионалните ръководства". "На много места хората просто преглътнаха онези фигури, които бяха спуснати от центъра. Все пак нашата партия има своята традиция на дисциплина и приемане на решенията на висшестоящите инстанции", каза той.

Според него сега целта на партийното ръководство е "по-скоро да се запази онова равновесие на силите, което се създаде в партията, тоест представителите на основните групи да присъстват като водачи, към тях се добавиха и новите любимци на лидера, хора без изявена позиция или особени постижения досега".

"Така че водачите на листите не предизвикаха особено оживление сред обществото. До болка познати лица", добави Близнашки.

Запитан дали тези познати лица на левицата ще успеят да мобилизират електората, Близнашки отговори, че е скептичен.

"Вие забелязвате, че напоследък има една тенденция да се възхваляват до небесата постиженията на действащото правителство. Внушава се, че никога българите не са живели по-добре, отколкото през последните няколко години. Въобще неща, които са в контраст с очакванията на маса от населението на страната...", посочи той.

Според Близнашки сега "усещането е, че най-важното е някой да не изпадне при поредния завой в политическия живот, да не се загубят позиции, а не да се търсят нови хоризонти".

Относно друга тенденция, която се очерта през последните седмици, лица, които от месеци са в ареста, да се кандидатират за депутати, Близнашки, който е и преподавател по право, коментира, че го притеснява "увлечението на хора, за които така или иначе се говори за деяния, които така или иначе че са на ръба на закона, да се насочват към политиката".

"На мен много ми се ще нашето общество да прояви здрав разум и да съумее да отсее зърното от плявата. Защото, ако се тръгне по тази линия, това ще доведе до една деморализация на нашето общество с много тежки последици", каза още народният представител.

Споделяне

Още от България