Близнашки: Моделът "Кой" не може да се смени за по-малко 7-8 години

Служебният премиер се вижда на поста още две-три седмици

Близнашки: Моделът "Кой" не може да се смени за по-малко 7-8 години

"Никой не може да смята, че демонтирането на модела "Кой" е проста задача. Това ще отнеме един период от седем-осем години и много търпение", коментира в петък служебният премиер Георги Близнашки пред Нова телевизия. В този контекст той разкритикува Реформаторския блок заради техните искания към ГЕРБ.

Преди срещата с ГЕРБ реформаторите разпространиха "Платформата за формиране на отговорно политическо мнозинство", която предвижда демонтирането на модела "КОЙ?" Това предизвика ГЕРБ да прекъсне на преговорите на двете формации. Партията на Бойко Борисов се оправда и с липсата на юридически гаранции за единството на РБ.

"Никой не може да смята, че демонтирането на този модел ("КОЙ?"), който в продължение на толкова много години дирижира политическия живот на страната, е проста задача. Ако трябва да я формулирам в цялата ѝ сложност, тя предполага смяна на политическия елит. Трябва много търпение, за да могат да бъдат изведени нови фигури, да бъдат създадени нови авторитети", каза Близнашки. Служебният премиер беше на тази позиция и по време на студентските протести.

Той изрази "изненадата" си от поведението на Реформаторския блок, които не били " оценили по достойнство присъствието си в общественото пространство" преди да започнат да преговарят с ГЕРБ. Според Близнашки РБ трябва да си даде сметка, че има едва 23 депутати и не бива да поставя "невъзможни за изпълнение условия на своите потенциални партньори".

Още две-три седмици

Служебният премиер заяви, че си дава още две-три седмици на поста министър-председател. Той се обяви за оптимист, че ново правителство ще бъде съставено. Близнашки отбеляза за пореден път, че нови избори биха имали катастрофални последици за страната.

"Надявам се бързо да се преодолеят различията между онези партии, които биха могли да участват конструктивно в бъдещото управление. Аз вече формулирах двете основни опции. Едната е дясноцентристката коалиция ГЕРБ – Реформаторски блок и евентуално Патриотичният фронт. Респективно – ако тази опция се окаже невъзможна би могло да се търси широката коалиция", завърши анализа си премиерът.

"Прилични избори"

Близнашки каза, че правителството е създало условия за за провеждането на едни "прилични избори". "Положихме огромни усилия да се пресече тенденцията към купуване и продажба на гласове", каза Близнашки. Той не е съгласен с мнението на външните наблюдатели, че това са били най-купуваните избори в България.

"Гласове в много по-големи мащаби се купуваха на предходни избори. Нямаше в края на изборния ден това струпване на тълпи и малцинствени групи, които чакат да дойдат брокерите и да предложат по-висока цена", каза Близнашки. Служебният премиер обясни, че всички участници са допринесли за опорочаване на изборите.

Той обвини и "органите на реда" за пасивното им поведение по време на изборите, а оправданието му бе, че служебното правителство работи със заварена администрация. Премиерът каза, че законът не е позволявал да се сменят полицейските шефове, заподозряни за връзки с ДПС и БСП.

Новият Закон за МВР наистина дава право само на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров да уволнява областни директори на полицията. Самият той е формално недосегаем заради петгодишния му мандат. Правителство обаче така и не обясни дали е направен опит да убеди главсека, че трябва да се сменят зависими полицаи. Ако да, то Лазаров сам трябва да обясни защо не ги е сменил.

В началото на септември вътрешният министър Йордан Бакалов съобщи, че е сменил шефовете на ведомствения инспекторат и дирекция "Вътрешна сигурност". С нови ръководители се сдобиха и финансовата и стопанската дирекции в МВР. Засега официални мотиви за тези промени обаче не са обявявани. Бившият директор на Института по психология Неделчо Стойчев, който бе изключително близък до ръководството на МВР по време на Цветан Цветанов, влезе в ролята на шеф на кабинета на Бакалов.

Несправедливи обвинения

На този фон Георги Близнашки обясни, че служебният кабинет несправедливо е обвиняван за политически чистки. "Мисля че сме уволнили не повече от 100-150 човека и то това бяха крайни случаи, които просто не търпяха отлагане. Имаше много тежки случаи на корупция", каза той.

Последното уволнение бе от сряда на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Янев. Той бе освободен след публикации в Mediapool и вестник "Сега" за незаконното предоставяне на удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци. На негово място бе сложена любимата на лидера на СДС Божидар Лукарски Ива Йорданов.

Друго спорно решение на кабинета бе предложението за изпращане на Метин Казак от ДПС за български посланик в Катар. Близнашки обясни, че назначението идва да опровергае "твърденията за етнически подход към назначенията, включително и в дипломацията". "Той е един интелигентен, подготвен човек и смятам, че ще се справи с тази мисия. Смятам, че този човек ще бъде полезен на българската държава и занапред като посланик", каза служебният премиер.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?