Близнашки обвини президента за провала на референдума

Близнашки обвини президента за провала на референдума

Голям провал е гласуването за референдума, аз самият съм много разочарован. Президентът Росен Плевнелиев носи голямата отговорност за този провал. Това заяви преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки в понеделник пред бТВ.

Близнашки оглави Инициативния комитет, който по време на правителството "Орешарски“ събираше подписи за провеждането на допитване по въпросите, предложени от президента. Той обясни,че е бил изненадан, че държавният глава не го е потърсил, когато е решил повторно да внесе въпросите за общественото допитване, защото е имал какво да каже.

"Той носи голямата отговорност. Въпросите, особено за мажоритарния вот, трябваше да бъдат конкретизирани. Неслучайно беше казано, че той е бламиран”, подчерта Близнашки, който беше посочен за служебен премиер именно от Плевнелиев.

"По принцип резултатите от този референдум ще бъдат във вреда особено на малките партии и затова с лекота бламираха, но те бяха улеснени от самите инициатори”, посочи бившият служебен премиер, протестиращ срещу кабинета на БСП и ДПС, който в последствие стана съветник на ДПС.

Професорът обвини президента, че подобно на много други, е изкривил позицията му за конституционната реформа, като заяви, че той никога не е бил срещу всички предложения. По думите идеята за разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет, например, не е лоша по същество, но е важно как ще бъде направена. "Има заинтересовани среди, които през цялото време се опитват да представят моите позиции в неблаговидна светлина”, каза той.

Все пак бившият служебен премиер отново подчерта, че намеренията на министъра на правосъдието Христо Иванов са изключително вредни. "Самият Христо Иванов е един голям провал – не говорим само за предложената от него съдебна реформа”, повтори тезата си той.

Според него всички се упражняват по темата конституционно право. "Трябва да се освободят от заблужденията, че нещо може да се промени в движение”, настоя той. Близнашки отбеляза още, че съдебната реформа се е забавила твърде много и сега всичко се прави презглава.

По думите на бившия премиер министърът на правосъдието е отговорен и за избора на Мая Манолова за омбудсман. "Трябва да се припомни, че нейната кандидатура беше лансирана от Христо Иванов. Нещата са много навързани и част от една игра – управляващите да направят пробив в редиците на БСП”, заяви той, но отказа да даде повече подробности за замисъла на управляващите.

Близнашки каза, че не одобрява кандидатурата на Манолова за омбудсман, като е трябвало да се огледат повече хора и кандидати. "Не е редно толкова политизирани фигури да заемат длъжността омбудсман, която по дефиниция не трябва да е политическа. Не смятам, че тя е човекът, който да олицетворява замисъла на омбудсмана”, смята той.

Професорът каза, че неговата роля като съветник на ДПС по конституционната реформа вече е изчерпана, тъй като тя е преминала на друг етап. Ако бъде потърсен като съветник и на следващия етап, той ще мисли дали да приеме.

Споделяне

Още от България