Близнашки очаква КС да отмени избора на мажоритарни депутати

Депутатът от Коалиция за България Георги Близнашки очаква Конституционният съд (КС) да отмени промените в закона за избор на народни представители, с които колегите му от БСП и ДПС въведоха избор на 31 мажоритарни кандидати.

Близнашки единствен от левите депутати подкрепи жалбите на опозицията до КС срещу тези текстове.

Ръководството на БСП трябва да поеме отговорност, ако съдът бламира промените, смята Близнашки.

"Избирателният закон в този му вариант не мина по традиционния ред, а беше създадена специална комисия, оглавявана от г-н Ангел Найденов, тоест, бяха подбрани хората, които ще наложат тази линия", заяви в неделя конституционалистът пред БНР.

Той смята, че ако КС уважи жалбите срещу приетите текстове, това ще е "голям личен провал" за шефа на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов, който "пое отговорността за прокарването на тези мерки".

По кой изборен закон ще гласуваме за национален парламент ще зависи от това кога КС ще се произнесе по промените, за които е сезиран, каза бившият шеф на съда Неделчо Беронов.

Ако решението бъде взето преди да изтекат сроковете за организиране на предизборната кампанията, вотът за НС трябва да бъде проведен според старата разпоредба, тоест, изцяло по пропорционалната система и без гласуване за мажоритарни кандидати.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?