Близнашки очаква от "отговорния политик" Станишев подкрепа за Кристалина Георгиева

Служебният премиер Георги Близнашки поиска с отворено писмо помощ от председателя на ПЕС Сергей Станишев за налагането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за представител на EС по външна политика.

 

"Искрено вярвам, че като отговорен политик, български евродепутат и лидер на едно от големите политически семейства в Европейския съюз ще окажете нужната подкрепа за избирането на г-жа Георгиева на този значим европейски пост. Изразявам своята готовност за диалог относно кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева, както и относно приносa, който Република България може да има във формирането на силна и пълноценна обща външна политика на Европейския съюз", пише Близнашки.

Той посочва, че възможността българин да заеме един от ключовите постове в Европейския съюз – този на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, би повишила значително имиджа на страната ни и би ѝ дала други възможности и поле на изява.

"Този шанс не следва да бъде пропускан!", посочва Близнашки.

 

Шефът на европейската дипломация трябваше да бъде определен на 16 юли, но тогава европейските лидери не постигнаха съгласие както за този пост, така и за бъдещия председател на Европейския съвет.

Тогава бившият премиер Пламен Орешарски официално издигна Георгиева за външнополитически представител на ЕС, тъй като избраният шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер настояваше за това.

 

В същото време Сергей Станишев, който участва в преговорите между ЕНП и ПЕС, отказа да подкрепи досегашния български еврокомисар, а от действията и приказките на съпартийците му в София се разбра, че работят срещу Георгиева. Аргументите им бяха, че е "нелепо" дори да се говори, че България може да получи толкова висок пост, както и че е постигната договорка между ЕНП и ПЕС мястото да се даде на социалистите.

Оттогава насам обаче ситуацията се промени.

 

Както и през юли, другият основен претендент за поста е външният министър на Италия Федерика Могерини, която е социалистка. Срещу кандидатурата ѝ има редица възражения, основно от балтийските страни и Полша, заради прекалено отстъпчивата политика на Могерини спрямо Русия. Като друг недостатък се изтъква недостатъчният ѝ опит (Могерини е министър от няколко месеца).

Германският канцлер Ангела Меркел междувременно коментира, че окончателното решение може да бъде взето без стриктно придържане към предварителни договорености, защото може да се получи разместване при запазване на постигнатия баланс на силите.

Ако ЕНП получи "външен министър", шефът на Еврогрупата (финансовите министри от Еврозоната) може да бъде на ПЕС. За тази размяна на квотите трябва да дадат съгласие лидерите на основни страни членки, като идеята е Сергей Станишев да се опита да убеди френския президент Франсоа Оланд да даде съгласие.

Претендент за председател на Еврогрупата е досегашният ѝ ръководител Йерун Дейселблум, който е социалдемократ и финансов министър на Холандия. Ако постът отиде при ЕНП, основният кандидат е консерваторът Луис де Гиндос Хурадо, министър на икономиката на Испания.

Ако Кристалина Георгиева не бъде избрана за върховен външнополитически представител на ЕС, тя има отлични шансове за други престижни ресори като "Околна среда", твърдят правителствени източници.

Споделяне

Още по темата

Още от България