Близнашки: Трябват радикални реформи, за да излезем от "посткомунистическото блато"

Служебният премиер се надява на правителство до 20 октомври

България е нуждае от силно правителство след изборите в неделя, което ще преследва радикални реформи, които да извадят страната от "посткомунистическото блато". Това заявява служебният премиер Георги Близнашки пред Ройтерс.

"Нуждаем се от спешни, радикални реформи. Ние просто загубихме повече от година (при управлението на социалистите). Затова се нуждаем от силно политическо правителство, което да започне тези дълго отлагани реформи, защото не можем, образно казано, да стоим в посткомунистическо блато ", казва Близнашки пред кореспонденти на чуждестранни медии.

Той се надява до 20 октомври да бъде формирано ново правителство.

Агенцията припомня, че това ще са третите избори за две години, след като воденото от социалистите правителство подаде оставка през юли, смачкано от антикорупционни протести, смъртоносни наводнения и банкова криза. Според социологическите проучвания ГЕРБ ще спечели изборите, но не и пълно мнозинство, което увеличава риска от по-нататъшна нестабилност в най-бедната страна членка в ЕС.

"Трябва да предприемем тези тежки реформи, така че да се присъединим към останалите посткомунистически държави, които се присъединиха към Европейския съюз, постигайки ритъм на устойчиво развитие", казва Близнашки.

Ройтерс отбелязва, че България е изостанала от своите регионални съседи, включително и от Румъния, с която се присъедини към ЕС през 2007 г.

Няколко поредни правителства в София не успяха да се справят с ширещата се корупция и организирана престъпност. София също трябва да се справи с нарастващите дефицити в енергийния си сектор и да убеди недоверчивия ЕС да размрази стотици милиони евро в блокирана помощ. Освен това трябва да ремонтира основно и неефективните системи на здравеопазването и образованието, пише Ройтерс.

"България се надява на скорошно нормализиране на отношенията между Русия и Запада", заявява премиерът в отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС.

"Лично аз смятам, че колкото по-бързо се нормализират отношенията между Русия и Запада, толкова по-добре ще е за всички", заявява премиерът.

"Ние се присъединихме към санкциите срещу Русия, тъй като споделяме оценката на европейските ни колеги, че действията на руското ръководство в тази ситуация бяха неприемливи. Смятам обаче, че това е относително кратка криза, от която не би трябвало да се правят трайни изводи и заключения. Важно е максимално бързо да се намери взаимно приемливо решение и да се урегулира ситуацията. Поддържаме санкциите като част от общите усилия (на европейските държави) в търсене на споразумение междустраните в конфликта. Кризисната ситуация обаче не би трябвало да води до рязко влошаване на традиционно добрите ни двустранни отношения. Не бихме искали също обществото да се дели на русофили и русофоби, трябва да запазим добрите чувства между народите, макар политическото ръководство понякога да предприема действия, които ги застрашават", отбелязва Близнашки, цитиран от ИТАР-ТАСС.

На въпрос за газопровода "Южен поток" той потвърждава, че всички действия по проекта в България са преустановени. "Ще следваме решенията на Европейската комисия, придържайки се към колективната гледна точка", казва премиерът.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?