Близо 1 млрд. евро печалба за бизнеса около смъртта на Светия отец

Над 95 млн. евро печалба може да реализира бизнесът в Рим в дните след смъртта и около погребението на папа Йоан Павел Втори. Това прогнозира в четвъртък италианската групировка Кокадонс, която се занимава с мониторинг на потреблението. Броят на хората, които идват в Рим, за да изразят почитта си към починалия в събота Свети отец, може да достигне 4 млн. души. Очаква се този огромен поток от хора да донесе милиони евро, въпреки че мнозина се опасяват, че част от парите ще се влеят в незаконния бизнес.

Градските власти, магазинери и бизнесмени в сряда се оплакали, че част от парите отиват при нелицензирани улични търговци, които продават минерална вода, храна или свързани с личността на папата сувенири. Те са недоволни, че магазините, които не са близо до Ватикана, са почти празни.

Поклонниците не харчат много пари - те не се разхождат из руините на Вечния град. Те не ходят в ресторанти, не взимат таксита и не правят туристически обиколки из Рим. Техният брой обаче е толкова голям, че няма как да не донесе значителна печалба, оценявана от Кокадонс на над 95 млн. евро повече за тези две седмици от обичайното за този период на годината.

Само за транспорт (билети за влакове, самолети и за гориво) ще бъдат похарчени допълнителни 150 млн. евро, прогнозира Кокадонс. Тези оценки са направени при предполагаем брой на поклонниците от около 2 милиона.

Според говорител на Кокадонс между 10 и 20 процента от приходите вероятно ще отидат в ръцете на незаконния бизнес. Продавачи, които работят близо до катедралата "Свети Петър", казват, че най-търсени са малки изображения на папата - снимки, картички, магнитни плочки, ключодържатели и медали. В повечето магазинчета около Ватикана цената на снимките е от 20 евроцента до 5-6 евро.

Чрез италианските медии  Кокадонс даде съвети на поклонниците как да се предпазят от търговски измами. Тя препоръча на хората да си пълнят вода от обществените чешми в града, предварително да си купуват храна от магазини, които са далече от Ватикана, както и винаги да изискват касова бележка.

При проверки беше установено, че цената на малка бутилка минерална вода се движи между 1,20 евро и 2,50 евро.

Според Кокадонс приходите от продажбата на религиозни сувенири ще достигнат 50 млн. евро. Приходите на ресторантите, кафенетата и хранителните магазини ще бъдат най-малко 25,8 млн. евро, а на хотелите - поне 25 млн. евро.

Споделяне

Още от Свят