Близо 10 000 евакуирани заради нов пожар в Югоизточна Франция

Близо 10 000 евакуирани заради нов пожар в Югоизточна Франция

Близо 10 000 души са евакуирани тази нощ заради нов пожар, изпепелил най-малко 400 хектара в околностите на югоизточния френски курорт Борм ле Мимоза и близките селища Ла Лонд ле Мор и Ле Лаванду, съобщи Франс прес в сряда, като се позова на информация от пожарникари.

"Хората бяха евакуирани според това как напредваха пламъците. Става дума за жилищна зона, чието население през лятото нараства двойно и тройно", заявиха огнеборците.

Сред евакуираните има около 3000 къмпингуващи. Засегнатият район е на по-малко от 30 км от град Тулон, предаде Асошиейтед прес.

Изпратени са четири разузнавателни самолета и един самолет за гасене на пожари. Опожарени са около 800 хектара гори. С пожара се борят 540 пожарникари.

Отделно са изпратени подкрепления за гасене на друг пожар в Артиг, който е унищожил 1700 хектара гористи райони.

Друг пожар е бил овладян снощи в Ла Кроа Валмер, след като разрушил две вили и унищожил около 500 хектара земи. Един пожарникар е тежко ранен, съобщиха вчера властите на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Разпространението на огъня наложи да бъдат евакуирани жителите на десетки сгради. Пожарите са предизвикани от силната суша, връхлетяла Южна Франция в началото на това лято, посочиха агенциите.

Вече над 4000 хектара горски масиви са унищожени заради пожарите в Югоизточна Франция. На остров Корсика са опожарени 1800 хектара горски масиви през последните дни. Ранени са 20 пожарникари, а други 11 души са с отравяне от дим, предаде телевизия Бе Еф Ем.

В Португалия около 1700 пожарникари и 17 самолета за гасене на пожари се борят с горски пожари. Днес местната агенция за гражданска защита съобщи, че са овладени над 20 горски пожара.

Най-тежко е положението около град Макао, на около 200 км североизточно от Лисабон. Заместник-кметът Антониу Лоуру заяви, че са нанесени катастрофални щети на местните фермери.

Споделяне

Още от Европа