Близо 10 млн. лв. за овладяването и щетите от птичия грип отпусна кабинетът

Близо 10 млн. лв. за овладяването и щетите от птичия грип отпусна кабинетът

Правителството предостави 9.7 млн. лв. на агенцията по безопасност на храните за покриването на разходите ѝ за овладяването на епидемията от птичи грип у нас и за изплащане на компенсации за фермерите, чиито птици бяха унищожени, за да не се разпространява заразата.

На заседанието в сряда земеделският министър в оставка Десислава Танева докладва, че "от три дни няма нито една положителна нова проба и се надяваме, че с взетите мерки на практика сме овладели ситуацията към момента и всички засегнати птици вече са умъртвени".

"Даваме 10 милиона лева на стопаните, чиито патици, гъски, кокошки, птици, вследствие птичия грип, са хуманно умъртвени. Предприехме всички възможни мерки, за да ограничим неблагоприятните последици от заразата и от три дни вече нямаме регистрирани нови положителни проби. Дай, Боже, да се справим, тъй като (за тези които не знаят) България е вторият износител на гъши и патешки дроб в Европа", посочва премиерът в оставка Бойко Борисов по време на заседанието, според публикуваната на сайта на Министерския съвет стенограма. .

"Там ни засегна най-много заболяването, основно в патици", допълва Танева и благодари на МВР за съдействието при ограничаването и овладяването на заболяването.

По-голямата част от отпуснатите пари ще отидат за обезщетения на засегнатите селски стопани, а с останалите средства ще се обезпечи работата на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби.

Споделяне

Още от Бизнес