Близо 100 големи пожара бушуват в три западни американски щата

Близо 100 големи пожара бушуват в три западни американски щата

Най-малко 96 големи горски пожара са обхванали площ от 1,375 милиона хектара в американските щати Орегон, Калифорния и Вашингтон, съобщи Националният междуведомствен център за борба с пожарите, който е базиран в Айдахо, предаде Ройтерс.

Стихията е унищожила стотици домове, почти са унищожени пет малки града, а в Орегон е наложила масова евакуация.

Хиляди жители на щата се евакуират заради пожарите, обхванали площ от над 230 000 акра, съобщи губернаторът на Орегон Кейт Браун на пресконференция, предавана по Си Ен Ен.

Няколко големи пожара бързо се разрастват заради жегата, сушата и силния вятър. Огънят може да доведе до най-големия брой жертви и щети в историята на щата, предупреди Браун. Тя не уточни колко може да са жертвите. Един от най-смъртоносните пожари в Орегон, през 1936 година, обаче унищожава град Брандън и отнема живота на 13 души.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм съобщи, че общата площ на пожарите в неговия щат тази година е достигнала около 930 700 хектара, което е най-високият показател в историята на Калифорния. Предишният антирекорд бе поставен през 2018 г. - около 793 200 хектара. Огънят е унищожил или нанесъл щети на 4265 жилища и постройки, а жертвите на стихията остават осем души.

Снимки от американски спътници, публикувани от НАСА, показват, че във вторник димът от пожарите е обхванал почти цялото западни крайбрежие на САЩ. Температурата на повърхността на места е превишавала 191 градуса по Целзий.

Най-малко трима души са загинали при един от големите горски пожари в Калифорния. По този начин жертвите на стихията се увеличават до 11. Застрашени от пламъците са хиляди домове.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят