Близо 100 компании са се преместили от Великобритания в Холандия преди Брекзит

Близо 100 компании са се преместили от Великобритания в Холандия преди Брекзит

Около 100 компании са се преместили от Великобритания в Холандия или са открили офиси там, за да останат в Европейския съюз, тъй като Великобритания напуска ЕС, съобщи в понеделник холандска правителствена агенция, цитирана от Ройтерс.

Други 325 компании се притесняват, че ще изгубят достъпа си до европейския пазар и обмислят да се преместят, уточни Холандската агенция за чуждестранни инвестиции.

Нарастващата несигурност във Великобритания и все по-ясно очертаващата се възможност за липса на споразумение предизвикват големи икономически притеснения за тези компании, каза Йерун Нейланд от агенцията.

"По тази причина все повече компании се насочват към Холандия като потенциална нова база на европейския пазар", допълни той.

Компаниите, които се местят, работят в сектора на финансите, информационните технологии, медиите, рекламата, природните науки и здравеопазването, посочва агенцията.

Холандия се конкурира с Германия, Франция, Белгия и Ирландия за привличането на компаниите, напускащи Великобритания.

Премиерът Борис Джонсън, който пое поста миналия месец, обеща да изведе Великобритания от ЕС в края на октомври с или без споразумение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес