Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Близо 100 млн. лв. за компостиращи инсталации на общините

Новият срок за закриването на 72 стари депа е края на 2016 г. иначе глоба от Брюксел

0 коментара
Близо 100 млн. лв. за компостиращи инсталации на общините

Близо 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани от общините в изграждането на компостиращи инсталации за преработка на зелени и хранителни отпадъци. Това е първата схема, с която тръгва новата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г., съобщи екоминистърът Ивелина Василева.

През настоящия програмен период Европейската комисия не дава пари за изграждане на нови депа, а за намаляване на отпадъците. Това става чрез изграждане на компостиращи и сепариращи инсталации. Произведеният от тях продукт пък ще се използва за торене в селското стопанство, рекултивация на нарушени терени и мини, поддържане на зелените системи.

Целта е  България да намали депонираните биоразградими отпадъци с 35% до 2020 г., посочи Василева. За 2013 г. страната ни е генерирала 3.135 милиона тона битови отпадъци, от които около 1 млн. тона са биоразградими.

България е поела ангажимент до края на 2016 г. да затвори всичките стари 107 сметища, които не отговарят на европейските изисквания. До момента са затворени 35, а до края на годината ще бъдат закрити още 41, съобщи още министър Василева.

Неотдавна страната ни беше осъдена от Европейския съд заради неизпълнение на този ангажимент, който трябваше да е факт през юли 2009 г.

Проблем остават 35 сметища, които се намират в шест региона, където има съпротива на местното население заради определените площадки.

Бизнесът изключен от схемата поради липса на интерес

Новото в кандидатстването по ОПОС 2014-2020 г. е, че документите за участие в първата обявена процедура ще се подават само електронно. Така отпадат големите кашони, които бяха неизменен атрибут по ОПОС 2007-2013 г. и затрудняваха общините, отбеляза Василева.

Бюджетът на схемата за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени или битови отпадъци е 97 млн. лв.

По нея ще могат да кандидатстват само общини, които нямат такива инсталации, посочи Василева. От обясненията ѝ се разбра, че бизнесът няма интерес към такива инсталации и по тази причина не е дадена възможност и той да се включи.

В момента от 20-те регионални депа, които се построиха или се строят по старата ОПОС, 16 имат компостиращи инсталации, уточни екоминистърът.

Проектите са разделени на няколко типа в зависимост от големината на общините. По-малките общини генерират повече зелени отпадъци, докато големите - хранителни, посочи Василева.

Поставени са тавани за финансиране на един проект, като той зависи от капацитета на съоръжението. Ако инсталацията ще преработва от 10 хил. до 20 хил. т, допустимата помощ е до 7.4 млн. лв., от 6 хил. до 10 хил. т – до 5.4 млн. лв., от 4 хил. до 6 хил. тона – до 3.9 млн. лв. и от 2 хил. до 4 хил. тона – 3.4 млн. лв.

Срокът за подаване на проектните предложения от общините е 1 август 2016 г. След това в в 3-месечен срок управляващият орган на ОПОС трябва да обяви печелившите.

Оценяването

Подборът на проектите ще става на конкурентен принцип, посочи министър Василева.

Едно от условията, което ще се съблюдава, е дали общините имат компостираща инсталация, както и дали са член на регионална система за депониране на отпадъците. Ще се гледа още и дали имат одобрена регионална програма за намаляване на отпадъците до 2020 г., каза Василева.

Освен изграждането на компостиращата инсталация, ще се финансира още и довеждащата инфраструктура, както и купуване на съоръжения за разделяне на отпадъците.

Първата информационна среща по схемата ще бъде на 20 август заедно с Националното сдружение на общините и 28-те областни информационни центъра.

Всички стари депа закрити до края на 2016 г.

Всичките стари 107 депа трябва да бъдат закрити до края на 2016 г. Такъв ангажимент е поела страната ни пред Европейската комисия, стана ясно от думите на министър Василева.

Съгласно договора ни за членство в ЕС това трябваше да се случи до лятото на 2009 г. Понеже седем години не става, неотдавна страната ни беше осъдена от Европейския съд, но засега без налагането на финансова санкция.

Закриването на старите депа е свързано с пускането на новите. По старата ОПОС е финансирано изграждането на 20 регионални системи за събиране на отпадъците. От тях 7 са построени. Така са закрити 35 стари бунища. До края на годината ще бъдат закрити още 41, каза Василева.

Проблем има за останалите 35. Причината те са свързани с изграждането на депата за шест региона, които са рискови по различни причини – недоволство на местното население, обжалване на поръчките за строителство или забава от страна на самите строители, коментира Василева.

Рисковите депа, финансирани по ОПОС 2007-2013 г., са в Разлог, Ямбол и Бяла, Русенско.

Депата в Благоевград, Дупница и Провадия пък се бавят заради определените терени, срещу които е местното население. Правителството е готово да финансира тяхното строителство, стига местните власти да се разберат, каза Василева.

"Надявам се стриктното спазване на законодателството и пълните гаранции при въвеждането на технологии за опазването на почвите, водите и въздуха, да са достатъчно силни, за да убедят и местните хора", каза екоминистърът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.