Близо 100 съдии застанаха в защита на съдия Аглика Адамова

Атакуваният магистрат: Ако някой иска да ме съди, нека ме съди съди за собствените ми действия

Съдия Аглика Адамова-Петкова, сн. novatarealnost.bg

Съдиите масово подкрепиха във вторник своя колега Аглика Адамова, която получи в аванс няколко удара под кръста при новината, че най-вероятно ще бъде назначена за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство. Общо 97 съдии излязоха с декларации в нейна защита. Съдия Адамова бе атакува от сайта "Гласове" за това, че е дъщеря на ректора на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов.

"Ако някой има желанието да ме съди, нека да бъда съдена за собствените ми действия, а не за действия и бездействия на баща ми", защити се сама съдия Аглика Адамова. Величко Адамов нашумя преди няколко години заради връзките си със съдебния лобист Красимир Георгиев – "Красьо Черния с ланците". "Гласове" използва тази връзка, за да обясни, че Адамова не става за заместник-министър, както и да допусне, че тя може би има връзка с Черния.

Съдия Адамова излезе с декларация, в която пише, че не поддържа никакви връзки с баща си, защото родителите ѝ са се разделили, когато е била в първи клас. "Оттогава с баща ми живеем в различни домове и в различни населени места. Баща ми няма никакво влияние върху моите лични и професионални решения и развитие. Почти не поддържаме връзка, по лични причини", пише тя.

Малко по-късно "Гласове" поднесе извиненията си на съдия Аглика Адамова-Петкова заради "заглавие, в което я е свързало директно с Красьо Черничкия, протеже на Величко Адамов".

Сайтът провежда от първия ден кампания срещу новия министър на правосъдието Христо Иванов, който преди бе програмен директор на неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ). През години БИПИ се утвърди като една от водещите неправителствени организации с експертиза в областта на съдебната реформа.

Репутацията на съдията

В декларацията си Аглика Адамова напомня, че е съдия от 1997 година, има 18 години юридически стаж, защитила е реномето си на конкурсите с резултат 6.00, постановила е над 5000 съдебни акта и никога не е била укорявана в нарушаване на етичните стандарти на магистратската професия. Тя остро възразява да бъде свързана с действия и бездействия, приписвани на баща ѝ Величко Адамов в последните години.

"Това, което ми е известно, е, че моят баща никога не е бил обвиняем. Не бих допуснала да бъда поставена в ситуация, в която да се изисква от мен да заклеймявам баща си публично.

Не познавам Красимир Георгиев и научих за съществуването му от медиите. Доколкото ми е известна възрастта му, той е бил дете, когато аз съм станала съдия. В целия си професионален път съм напредвала единствено благодарение на знанията и труда си.

Мислех, че времената, в които децата бяха наказвани за цял живот заради своите родители и принуждавани да се отказват от тях, отдавна са отминали. Аз съм на 41 години и имам лична и професионална биография, от която не се срамувам", пише Адамова.

"Имам множество публикации, доклади и участия в стажове и семинари. Член съм на работна група във Висшия съдебен съвет. Участвала съм в над 15 обучения, проведени на международно ниво, включително след конкурс през 2011 г. проведох стаж в Съда на Европейския съюз в Люксембург. През месец март 2014 г. спечелих и конкурс за стаж в Европейския съд по правата на човека в Страсбург след тест и интервю, проведени от служители на самия ЕСПЧ. През месец май 2014 г. бях на стаж в Административния съд в Лион, Франция. Владея френски език на високо ниво, което ми позволява да представям себе си, професията и страната си достойно в срещите си с европейски колеги. Член съм на Съюза на съдиите в България, на Асоциацията на българските административни съдии и на Българската асоциация по европейско право", казва още съдията.

Тя допълва, че е член на Комисията по професионална етика в Административния съд. "Мисля, че се ползвам се с доверието, признанието и приятелството на колеги от цялата съдебна система. За мен остава необяснимо защо опитът ми, показателите за дългогодишната ми усърдна работа в съдебната власт и професионалната ми репутация изцяло се пренебрегват заради неподкрепени с никакви доказателства компрометиращи внушения.

Моят баща се казва Величко Адамов. Декларирала съм това обстоятелство по реда на Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси", пише Адамова.

Подкрепа от колегите

Във вторник колегите на съдия Адамова от административния съд, както и редица други магистрати, излязоха с декларация в нейна подкрепа. По-късно подкрепата си обявиха и членове на Съюза на съдиите в България.

"Съдиите от Административен съд София-град безусловно подкрепяме съдия Аглика Адамова–Петкова, уверени в нейните безспорни морални и професионални качества. Репутацията ѝ на магистрат е безупречна. Защитена е с дългогодишна добросъвестна и почтена работа като съдия. Противопоставяме се на опитите да бъде дискредитирано името ѝ и авторитетът на българския съд", се казва в декларацията, подписана от 31 нейни колеги.

Отделно 19 съдии от други съдилища са се подписали в същата декларация. Сред са тях са съдиите Александър Еленков от Върховния административен съд (ВАС), заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов, председателят на Софийския районен съд Методи Лалов, Лозан Панов (ВАС), Диана Добрева (ВАС), Марина Михайлова (ВАС), Милена Златкова (ВАС), Николай Гунчев (ВАС), Светлозара Анчева (ВАС), Соня Янкулова (ВАС), Теодора Николова (ВАС) и други.

Сред подписаните в декларацията на ССБ са председателят на организацията Таня Маринова, бившият председател Мирослава Тодорова и членът на ВСС Калин Калпакчиев. Декларацията е подписана и от другия съдия, който се спряга за заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет – Петко Петков. Подкрепата си е дала и Вера Чочкова, която бе кандидат за главен съдебен инспектор преди депутатите от 42-то Народно събрание да унижат номинираните за позицията съдии като дори не ги гласуваха.

"Възмутени сме от опитите да бъде компрометирано доброто име на съдия Аглика Адамова на основата на безпочвени позорящи внушения. Репутацията на съдия Адамова в юридическата общност е безукорна, защото е защитена в дългогодишната ѝ задълбочена и добросъвестна работа на съдия в най-натоварените съдилища на страната", се казва в декларацията, подписана от съдиите, които членуват в ССБ.

"Извинения" от "Гласове"

"Разбира се, че не можем да съдим за децата по делата на родителите им, но все пак щеше да бъде добре кандидатурата ѝ за зам.-министър да бъде представена публично по по-подходящ начин", написа сайтът "Гласове" във вторник.

Към момента на вчерашната публикация на изданието обаче Адамова не беше назначена, а само сочена като фаворит за позицията. От тази гледна точка, както и от гледна точна на здравия разум, изглежда необяснимо някой да очаква, че сочен за евентуален заместник-министър ще обяснява още преди да бъде представен официално как родителите му са разведени и живее от 35 години с майка си.

"Можем да разберем и скептицизма към назначенията в България, които по-често се случват на мафиотско-роднински принцип, отколкото по професионални критерии. За съдия Адамова-Петкова чухме само добри думи от нейни колеги и от журналисти, които познават работата ѝ! Надяваме се, че с тази публикация изчистваме този случай", пише още сайтът "Гласове" във вторник след декларацията на Адамова.

Ден по-рано обаче публикацията му съдържаше и други, неподкрепени с факти, "компрометиращи" твърдения, за които в извинението не се споменава нищо: "Самата Аглика Адамова-Петкова, както е известно, до 11 август беше съдия от Административен съд София-град, има отношение към различни съмнителни дела. Според източниците на "Гласове" едно от тях е свързано със Сдружението за европейско качество във висшето образование, което бе съавтор на гневно писмо на представители на академичните среди срещу баща ѝ, адресирано до народните представители".

Споделяне

Още по темата

Още от България