Близо 100 жертви при атентат с линейка в центъра на Кабул

Близо 100 жертви при атентат с линейка в центъра на Кабул
Най-малко 95 души са загинали, а над 150 са ранени при силна експлозия в афганистанската столица Кабул, съобщи Ройтерс.
 
Много от ранените са в критично състояние и е възможно жертвите да се увеличат.
 
Взривното устройство е било скрито в линейка, а експлозията е станала на полицейски контролно-пропускателен пункт в гъсто населен квартал близо до международни дипломатически представителства.
 
Отговорност за самоубийственото нападение поеха талибаните.
 
Това е втората им атака в афганистанската столица за седмица след кървавото нападение срещу хотел "Интерконтинентал" миналия уикенд, при което бяха убити най-малко 25 души, повечето чужденци.
 
Мъжът, управлявал линейката, минал през пропускателен пункт като твърдял, че кара пациент до болница, заяви говорител на афганистанското вътрешно министерство.
 
Взривът е избухнал в квартала, където се намират офиси на министерството на вътрешните работи и на Европейския съюз, който не съобщи за засегнати свои служители от експлозията.
 
Няма данни за пострадали българи при атентата в Кабул. Служителите в  дипломатическата ни мисия са невредими, съобщиха от външното ни министерство.
 
Репортер на Франс прес е видял много загинали и ранени цивилни в болницата "Джамуриате“, която се намира на метри от взрива и където медици се опитвали да помогнат на окървавени мъже, жени и деца, лежащи на пода в коридорите.
 
Експлозията била толкова силна, че разтресла прозорците на сгради, намиращи на поне 2 километра от нея, а някои ниски структури в близост били разрушени.
 
От афганистанското МВР съобщиха, че шофьорът на линейката бил пропуснат през първия пропускателен пункт, след като казал, че кара пациент в болницата "Джамуриате“, но бил разпознат на втория и тогава последвала експлозията.
 
Двайсетина минути преди взрива репортер на АФП видял как полицията проверява линейки на няколкостотин метра от мястото на експлозията, докато шофьорите и пациентите чакали на улицата. Линейки рядко се проверяват в града, отбелязва агенцията.
 
Този бомбен атентат е най-смъртоносният в Кабул от 31 май 2016 г., когато при взривяването на камион бомба в дипломатическия квартал бяха убити 150 души и стотици ранени.
 
 
Споделяне

Още от Свят