Близо 1000 нови случая на коронавирус в страната

Създадена е организация за лечението на още болни в Търговище, Благоевград също затяга мерките срещу инфекцията

Близо 1000 нови случая на коронавирус в страната

Нови 998 случая на коронавирус бяха регистрирани в събота при направени 7 442 теста, като делът на положителните проби е 13.4%. За последните 24 часа са починали 14 души, с което общият им брой достигна 958 души. Излекувани са 197. В болница се лекуват 1450 души, като 76 са в тежко състояние в интензивни отделения.

Активните към момента случаи са 10 672, а преодолелите инфекцията – 16 875.

Най-много са новите случаи в София – 306, Пловдив 107, Сливен – 58, Стара Загора – 51, Благоевград 49, Бургас – 45, Търговище – 39.

През последните 24 часа са регистрирани нови 37 случая на заразени медици: 17 от които са установени при лекари, 9 - при медицински сестри, 1 - при санитар, 1 - при фелдшер и 9 - при друг медицински персонал.

Заради високия брой случаи след Търговище и Благоевград въвежда допълнителни противоепидемични мерки от понеделник.

Забранени бяха масовите мероприятия на закрити места за 2 седмици. Ще може да се сключва граждански брак, но самите тържества ще бъдат забранени.

По общинската уредба два пъти дневно ще звучи призив към гражданите да спазват противоепидемичните мерки. Въвежда се и задължително носене на маски на пазарите. 

Създадена е организация за лечение на още болни в Търговище

В събота здравният министър посети Търговище, за да бъде създадена организация за лечение на увеличаващия се брой болни. "С областните управители на Търговище, Шумен, Варна и зам.-областния на Разград обсъдихме разпространението на Covid-19 в региона, като основната задача беше да видим къде областите трябва да си сътрудничат", каза Ангелов. Той съобщи, че Министерството на здравеопазването ще финансира разкриването на лаборатории за изследване с PCR тестове в МБАЛ Търговище и в МБАЛ Шумен.

По-рано през деня министърът беше в областната болница в Търговище, където на място се запозна със създадената организация. След това проведе работна среща в регионалната здравна инспекция и участва в заседание на Областния кризисен щаб. "От всичко, което видях на място и поисках като информация, мога да заявя, че организацията в областта е на ниво и няма място за притеснения", посочи той.

От началото на пандемията общият брой на случаите на Covid-19 в областта е 469, активни са 302, хоспитализираните пациенти са 79, а карантинирани са 385 граждани.

Болничните легла в областта са 94, от тях заети са 79. В болницата в Търговище има 10 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, и 55 легла за консервативно лечение – 42 във Второ вътрешно отделение и 13 в Инфекциозно отделение.

Хоспитализирани са 49 лица. При необходимост могат да бъдат разкрити още общо 58 легла – 10 на територията на Клиниката по урология, чиято дейност ще се измести в Клиниката по хирургия, 10 в Отделението по кожни болести, като дейността му ще бъде преместена в Очно отделение. В Първо вътрешно отделение могат да бъдат разкрити още 28 легла, а на територията  на детско психиатрично отделение – 10.

По още 10 легла могат да бъдат разкрити и в болниците в Омуртаг и Попово. 

В област Търговище с доказана коронавирусна инфекция в момента  са 28 медицински служители.

"Областта разполага с  консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Ако се налага, нуждите на лечебните заведения ще бъдат обезпечени от Националния логистичен щаб. Няма недостиг и на легла и медицински персонал", беше категоричен проф. Ангелов. 

В областта 27 учители са с коронавирусна инфекция. В лечебни заведения са двама, на домашно лечение - 24, един е починал. Положителни за COVID-19 са 12 ученици, като всички са без симптоми. 295 са карантинирани.

"Мога да ви уверя, че правим всичко възможно. Осигурили сме финансов ресурс, леглова база, логистика. Но по отношение на самодисциплина и отговорност няма как да го направим със заповед към всеки един гражданин. Нека ежедневно да напомняме да се спазват мерките. Само по този начин ще ограничим разпространението на заразата. До преди 4 месеца нямаше нито един случай на Covid-19 в Търговище – защото тогава хората спазваха мерките. Сега обаче резултатът от неглижирането им е налице", посочи областният управител на Търговище Митко Стайков.

"Благодаря на всички, които спазват мерките и апелирам да не подценяваме епидемията. Трябва да свикнем да живеем с нея, но трябва да бъдем разумни, отговорни и дисциплинирани – да носим маски на закрито и да спазваме дистанция. Въпрос на разум е! Не си носете маските като украшение. Те помагат! Ако се спазват всички ограничения, очакваме с 30% по-ниска заболяемост", коментира здравният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус