Близо 1000 затворници успяха да избягат от затвор в Багдад

Близо 1000 затворници са избягали от затвора "Абу Гариб" в Багдад при въоръжена атака срещу мястото за изтърпяване на наказанията, съобщи иракски депутат, цитиран от ДПА и БТА.

"Избягалите затворници от затвора "Абу Гариб" са между 500 и 1000, основно членове на мрежата на Ал Каида", коментира инцидент Хаким аз Замли, член на комисията на
парламента по сигурност и отбрана.

"Това не може да бъде толерирано... Служителите в затвора, за които бъде доказано, че са проявили небрежност, ще бъдат подведени под отговорност", коментира още той.

Най-малко 41 души бяха убити при нападения срещу два затвора в Ирак тази нощ.

21 затворници са загинали и 41 са били ранени. Убити били и 21 полицаи, надзиратели и войници. Координираните нападения срещу Абу Гариб, на запад от Багдад, и Таджи, северно от столицата, продължили близо 10 часа, в опит да бъдат освободени затворници.

Нападенията започнали към 21.30 часа местно време с минометен обстрел на затворите. Коли бомби и взривни устройства експлодирали след това край входовете на сградите, а трима камикадзета с пояси с експлозиви се хвърлили срещу портала на затвора в Таджи.

Сблъсъците продължили цяла нощ, с намесата на бойни хеликоптери на армията. Днес сутринта обстановката в двата затвора отново е под контрол.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?