Близо 12 млрд. долара са били раздадени безконтролно от САЩ в Ирак

САЩ са изпратили близо 12 млрд. долара в стодоларови банкноти в Ирак, а след това са ги раздали без да контролират кой ги взима и за какво се харчат, съобщава британският вестник "Гардиън", цитиран в четвъртък от БТА.

Потресаващите мащаби на този най-голям паричен трансфер в историята на американския Федерален резерв са разкрити от комисията по надзор и правителствена реформа в Камарата на представителите, която следи дейностите по възстановяването на Ирак.

В годината след операцията в Ирак през 2003 г. близо 281 млн. броя банкноти, тежащи 363 тона, са изпратени от Ню Йорк в Багдад за плащания на иракски министри и американски фирми.

Пратките се извършвали веднъж или два пъти месечно с транспортни самолети С-130. Най-големият трансфер - 2 401 600 000 долара - бил извършен на 22 юни 2004 г., шест дни преди официалното предаване на властта на иракчаните.

Председателят на комисията на долната камара на Конгреса Хенри Уаксман, който е яростен критик на войната в Ирак, казва, че начинът на разпределяне на парите бил умопомрачителен.

"Числата са толкова големи, че не изглежда възможно да са истински. Кой човек с всичкия си би изпратил 363 тона пари в брой във военна зона?", пита Уаксман.

В меморандум комисията описва небрежния начин, по който водената от САЩ Временна администрация, която управлява Ирак от 2003 до 2004 г., е раздавала парите. Средствата идвали от продажби на иракски петрол, излишъци от програмата на ООН "Петрол срещу храни" и секвестирани иракски активи.

Меморандумът цитира множество случаи на раздадени огромни суми в брой на иракски официални лица или на американски фирми и заключава: "Голяма част от тези средства изглежда са изгубени заради корупция или разхищение. Хиляди "мъртви души", представяни като държавни служители, са получавали заплати от иракски министерства при управлението на Временната администрация.

Възможно е част от парите да са финансирали престъпници и бунтовници, които се борят срещу САЩ".

Според Стюарт Боуен, специален главен инспектор по възстановяването на Ирак, отпуснатите на иракските министерства 8,8 милиарда долара са били дадени "без гаранция, че се използват подходящо и без отчетност". В меморандума на комисията на Конгреса се допълва, че Бауен вече смята, че "липсата на отчетност и прозрачност обхваща цялата сума от 20 милиарда долара, похарчени от Временната администрация" в Ирак, отбелязва "Гардиън".

Свидетелства пред комисията обаче сочат, че високопоставените американски представители в Ирак не са били загрижени от тази ситуация, защото парите не са били на американските данъкоплатци.

"Средствата във Фонда за развитие на Ирак не бяха американски, а иракски. Временната администрация прехвърли на иракския народ отговорността по управлението на тези иракски средства", казва пред комисията ръководителят на Временната администрация Пол Бремър. 

Финансовият съветник на Бремър о.з. генерал Дейвид Оливър е още по-директен. Меморандумът на комисията на Конгреса цитира негово интервю за ББС. На въпрос какво е станало с дадените на иракските министерства 8,8 милиарда долара той отговаря, че няма представа, че не знае дали парите са отишли по предназначение или не и всъщност не смята, че това е важно. На коментар на интервюиращия, че е факт, че милиарди долари са изчезнали безследно, Оливър отговаря: "От техните пари. Милиарди долари техни пари. Да, разбирам за какво става дума, просто питам: Какво толкова?".

Пол Бремър се оправдава пред комисията с аргумента, че основен приоритет навремето е бил да се съживи иракската икономика и първата стъпка била парите да отидат в ръцете на иракчаните възможно най-бързо, отбелязва "Гардиън".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?