Близо 120 млн. лв. за иновации по "Конкурентоспособност"

Близо 120 млн. лв. за иновации по "Конкурентоспособност"

Близо 100 милиона лева ще бъдат отпуснати за проекти по внедряване или разработване на иновации в предприятията по програма "Иновации и конкурентоспособност". Това съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева на среща с представители на бизнеса в Русе.

"Един от приоритетите на Министерство на икономиката е да подпомагаме стартиращ и иновативен бизнес", заяви Везиева при откриването на информационния ден в петък.

За стари компании – 100 млн. лв.

Процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" е насочена към предприятия, работили най-малко три финансови години. По нея може да се кандидатства с проекти за внедряване в производството или за реализация на иновативен продукт, или внедряване на процес включително собствена иновативна разработка. Важно е иновацията да води до пазарна реализация на продукт, каза Везиева.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 100 000 лева, а максималният - 1 милион лева за микро, малки и средни предприятия и до 1.5 милиона лева  за големи предприятия. Общият бюджет е над 97 млн. лв.

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 4 април тази година.

За стартиращи фирми – 20 млн. лв.

Втората процедура е насочена за стартиращи бизнеси. Тя се казва "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия" и е предвидена за предприятия с по-малко от три приключили финансови години.

По нея може да се кандидатства с проекти за разработване на иновативни продукти или процеси включително тяхното тестване, създаване на прототипи и пилотни линии, както и защита на интелектуалната собственост.

Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е над 19.5 млн. лева. Минималната помощ по проект е 50 000 лева, а максималната- 391 166 лева.

Крайният срок за кандидатстване е 5 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес