Близо 13.7 млн. лева е цената, за да няма ощетени от пенсионната формула

Близо 13.7 млн. лева е цената, за да няма ощетени от пенсионната формула

С близо 13.7 млн. лева ще се увеличат разходите за пенсии на държавното обществено осигуряване, за да се изпълни обещанието на правителство да няма ощетени от промяната на формулата, по която се изчисляват пенсиите.

До 2023 г. новите пенсионери ще могат да избират дали парите им да се изчисляват по старата формула, която включва и трите най-добри последователни години преди 1997 г., или с коефициент, който включва само осигурителния доход след 2000 г. Това е записано в изменения на Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ГЕРБ.

Същевременно се дава възможност да се поиска преизчисление по старата формула на пресметнатите по новата формула.

Хората, които искат отпускане на пенсия по стария ред - с включване на трите най-добри години преди 1997 г., трябва да представят и документи за осигурителния си доход по време на този период.

Отпадането на трите най-добри години от формулата беше гласувано от парламента още през 2015 г. и влезе в сила от 1 януари 2019 г. Това предизвика недоволство, тъй като доведе до намаляване на пенсиите на част от новите пенсионери. По данни на НОИ около 30 на сто от хората ще получат по-малко, ако в коефициента не се включват избраните години преди 1997 г. Други около 60 на сто обаче щели да вземат по-високи пенсии.

Въвеждането на новата формула щеше да спести около 9 млн. лева на общественото осигуряване за 2019 г.

Поредната промяна на правилата, предложена сега, ще струва около 13.7 млн. лева повече само за тази година или ръст от 0.1 на сто, пише в оценката на законопроекта. За следващите до 2023 г. няма посочено изчисление.

Срокът 2023 г. е избран, тъй като се очаквало до тогава хората, които имат стаж преди 1997 г. и биха били засегнати неблагоприятно от новата формула за пенсиите, да намалеят драстично.

Споделяне

Още по темата

Още от България