Близо 14 000 заявления са подадени за гласуване в чужбина

Близо 14 000 заявления са подадени за гласуване в чужбина

Засега са подадени 13 934 потвърдени заявления от наши сънародници за гласуване в чужбина. От Великобритания те са 3277, от Германия - 2759, от Испания - 1390, САЩ - 950.

Това се разбра от първия брифинг на ЦИК за предстоящите избори.

Избирателната комисия е взела решение за увеличаване с 50% заплащането на членовете на секционните избирателни комисии (СИК).

Очаква се в края на следващата седмица вече да имам указания или протокол за здравните мерки по време на вота. "Ще имаме материал, на базата на който ще можем да създадем методически указания и правила за спазване", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева

Според нея няма да има проблем с ваксинирането на членовете на районните избирателни комисии. Не така обаче стоят нещата със секционните комисии.

"До утре ние ще имаме поименен членски състав на районните избирателни комисии. По отношение на СИК обсъждаме как те да бъдат подадени, ако има възможност по-рано, но едва ли ще може. Знаете, че срокът, в който се назначават СИК, е до 3 март. Ако има възможност за малко по-ранно назначаване, разбира се, РИК ще направят това", уточни тя.

От ЦИК пък всички членове, без един, заявили желание да участват във вота.

В четвъртък е била проведена среща между ЦИК, вътрешния министър Христо Терзийски и представители на полицията, жандармерията, ДАНС и др. На нея са били обсъдени мерките, които ще бъдат предприети за охраната на машините за гласуване.

Попитана дали ще има проблем с регистрацията на обединението "Изправи се! Мутри, вън!", Цанева заяви, че все още не е разглеждано заявлението им, защото чакат справка от ГД ГРАО за валидността на подписите им.

Споделяне

Още от България