Близо 1/4 от проверените фотоволтаици били издадени в нарушение

Близо 1/4 от проверените фотоволтаици били издадени в нарушение

Близо една четвърт от проверени разрешителни за ползване на фотоволтаични инсталации за производство на електроенергия са били издадени в нарушение от длъжности лица на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Това съобщи в петък по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По думите му при проверени над 100 досиета по издадени разрешения за ползване на слънчеви мощности преди 1 юли 2012 за 23 са открити пропуски и документите са били оттеглени, а срещу служителите, които са допуснали нарушенията са образувани производства за налагане на дисциплинарни наказания по реда на Закона за държавния служител.

Добрев коментира още, че вече има законова възможност, по преценка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се променят цените на тока в дългосрочните договори, подписани с ТЕЦ "ЕйИЕс Гълъбово" (бившата "Марица Изток 1") и с "КонтурГлобъл Марица Изток 3".

В петък на Добрев бяха зададени множество въпроси от депутати във връзка с енергетиката, което го накара да коментира, че "може би темата енергетика е най-интересна за депутатите, но аз още с встъпването си в длъжност заявих, че ще обърна особено внимание върху икономиката".

Споделяне

Още от Бизнес