Близо 1/4 от сметките за парно в София ще се преизчислят

Близо 1/4 от сметките за парно в София ще се преизчислят

"Близо една четвърт от изравнителните сметки за парно и топла вода на столичани трябва да бъдат преизчислени", каза говорителят на "Топлофикация-София" Елизабет Павлова пред БНР.

"Заради пандемията кампанията на отчитане на уредите тръгна доста късно. Една част от фирмите за дялово разпределение не успяха в законово определения срок да отчетат уредите и не на последно място потребителите се притесняваха от влизането на външни хора в техните домове, така че в резултат на всички тези причини се стигна до необходимостта от корекция на близо 24% от изравнителните сметки", коментира Елизабет Павлова.

В следващите няколко дни "Топлофикация" очаква окончателните изравнителни сметки да бъдат предоставени на дружеството, за да стигнат до клиентите заедно със септемврийските месечни сметки.

Предстои дружеството да приспадне от сметките на потребителите още около 13 млн. лева заради поевтинелия със задна дата природен газ. Това ще стане с фактурите за парно и топла вода за месеците август и септември.

"Топлофикация София" обслужва малко над 400 000 битови потребители. По-малко от 1% са клиентите, отправили сигнал или жалба към дружеството. До средата на септември жалбите срещу сметките са почти 2000, но недоволството е масово.

Елизабет Павлова посочва, че близо половината от жалбите са препратени към фирмите за дялово разпределение, защото са свързани с тяхната дейност.

"Ако повече потребители преминат на дистанционен месечен отчет, те ще плащат реалните си сметки и това е вариантът да кажат "довиждане" завинаги на изравнителните сметки и на цялото неудобство, свързано с осигуряването на достъп", коментира говорителят на столичното парно.

Споделяне

Още по темата

Още от България