Близо 140 дни ще работим за държавата

Близо 140 дни ще работим за държавата

Близо 140 дни ще работим за държавата през 2021 г., обявиха от Института за пазарна икономика.

Въпреки тежкия удар на пандемията през следващата година консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47.6 млрд. лв. Очакваният БВП тази година е 124.5 млрд. лв., тоест средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв.

"Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним. Това означава, че Денят на данъчна свобода през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата за "данъчната" свобода през последните над 10 години", посочват икономистите.

Пандемията нанесе своя удар върху бюджета. Преразпределението се увеличи, като през 2021 г. се очаква консолидираните приходи да достигнат 38.2% от БВП на страната. След възстановяването от предходната криза в един продължителен период – от 2013 до 2018 г. – бюджетните приходи са в рамките на около 35-36% от БВП. Нарастването сега показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно – значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква се да достигне 4.9 млрд. лв. през 2021 г.

Само въпросните 4.9 млрд. лв. се равняват на над 14 дни за "отработване". Това са допълнителните дни, през които икономиката щеше да работи само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит. Трансферите от ЕС на практика ще спестят на българите близо 12 дена работа за държавата.

Най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи. Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като върху тях пада и тежестта на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на социално-осигурителните фондове. Интересно е, че въпреки безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на изминала година, работещите българи са внесли повече данъци в държавната хазна през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Въпреки някои мерки за облекчаване на данъчното бреме – например по-ниската ставка за ДДС на определени стоки или временни отстъпки при някои местни данъци и такси, в общия случай българският данъкоплатец ще плати повече данъци и през 2021 г.

Всеки може да изчисли своя Ден на лична данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес