Близо 1.5 млн. работни места в САЩ са застрашени от търговската война с Китай

Близо 1.5 млн. работни места в САЩ са застрашени от търговската война с Китай

Наказателните мита, наложени от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса основно от Китай, и ответните мерки срещу американските стоки застрашават икономическата активност и близо 1.5 милиона работни места. Това се посочва в проучване, цитирано от Франс прес и БТА в сряда.

Според авторите на изследването, направено по поръчка на пристанището на Лос Анджелис, което е водещо в САЩ , вносът и износът, засегнати от митата, са за 186 милиарда долара годишно в товарна стойност и на основата на данните от 2018 година.

Проучването обхваща допълнителните мита, които вече са в сила и се отнасят за китайски стоки на стойност 360 милиарда долара, както и митата, които биха могли да бъдат наложени на 15 декември за китайски стоки за около 160 милиарда долара. Сред тях са и айФоните (iPhones), които все още не са обложени с допълнителни мита.

Досега Доналд Тръмп и администрацията му не преставаха да твърдят, че търговската война не се е отразила на американската икономика, отбелязва АФП.

През септември след нова вълна от наказателни мита американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че не вижда за момента признаци те да влияят върху САЩ.

Икономистите обаче са на мнение, че икономическият растеж в САЩ се е забавил именно заради несигурността около търговската война, която обезкуражава инвеститорите.

Товарите, които минават през калифорнийското пристанище, се оценяват на над 380 милиарда долара, а икономическата активност, която те генерират, създава над 3 милиона работни места в САЩ, се посочва в комюнике.

Според изпълнителния директор на пристанището Джийн Серока някои райони и компании вече усещат щетите, причинени на заетостта и на приходите.

Споделяне

Още от Бизнес