Близо 150 жертви взе взрив на цистерна в Пакистан

Хората се втурнали да събират гориво от обърнало се на остър завой возило

Жертвите на експлодиралата в Пакистан цистерна с петрол достигнаха 148 души, десетки са в критично състояние заради получените изгаряния, съобщиха световните агенции. Някои от телата са толкова изгорели, че само ДНК-експертиза може да установи самоличността им, предаде ББС.

Инцидентът стана в неделя сутринта, когато на остър завой на автомагистрала край градчето  Бахавалпур в провинция Пенджаб се обърнала цистерна, возеща 25 хиляди литра петрол от южния пристанищен град Карачи към Лахор.

Хората от близкото село Качи Пул били предупредени чрез високоговорител от върха на местната джамия за изтичането на гориво и стотици се втурнали да го събират с туби.

Пътната полиция се опитала да ограничи достъпа до мястото на инцидента, но хората, сред които и жени и деца продължили да събират горивото с туби, твърдят източници.

"Внезапно е избухнал огромен пожар от цистерната и всички хора около превозното средство са пламнали, каза източник то полицията.

"Според досега събраните показания се смята, че някой е опитал да запали цигара въ преки разлятото гориво, каза Джам Саджит Хюсеин, говорител на спасителнат аслужба, цитиран от Ройтерс.

Очевидци твърдят, че са видели хора с цигари на мястото на инцидента, преди да избухне унищожителния пожар, който освен това е изпепелил десетки автомобили и мотоциклети.

Новинарски канали показаха черен дим, издигащ се в небето, и ужасяващи снимки на десетки изгорени тела, както и спасителните екипи, бързащи да откарат ранените в болница с военни хеликоптери, допълва АП.  Хората с тежки изгаряния са били откарани с хеликоптер в болници в Бахавалпур и околните градове.

Трагедията става в навечерието на мюсюлманския празник Айд ал фитр, който бележи края на Рамазана. И докато Саудитска Арабия и повечето други мюсюлмански държави ще празнуват днес, пакистанците го отлагат за утре.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?