Близо 1500 автобусни фирми си разделят 30 млн. лв. помощ

Всеки ще получи между 3000 лв. и 450 000 лв. според оборота си

Близо 1500 автобусни фирми си разделят 30 млн. лв. помощ

Близо 1500 автобусни превозвачи ще си разделят 30 млн. лв. помощ от държавата заради коронавируса. Всеки един от тях ще получи между 3000 лв. и 450 000 лв. в зависимост от оборота на компанията.

Това предвижда подписаният договор между министрите на транспорта Росен Желязков и на икономиката Лъчезар Борисов за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за автобусните превозвачи.

Помощта идва чрез процедурата "Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от Covid-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията".

"Целта е средствата бързо да стигнат до всички предприятия, които са около 1500. Очаквам, че не по-малко от 1000 ще се възползват през следващите от един до два месеца от помощта", каза транспортният министър Росен Желязков.

"Процедурата е разработена, за да стигне максимално бързо до бизнеса", коментира от своя страна и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Критериите са само по допустимост

Схемата е максимално опростена, посочи Желязков. По думите му се изисква единствено кандидатите да отговарят на критериите за допустимост - да имат валиден лиценз за извършване на автобусни превози.

Размерът на помощта ще е 8 на сто от оборота на компанията. Минималната сума, която една фирма може да получи е 3000 лв., а максималната е 450 000 лв.

Тази помощ е за подпомагането на компаниите с оборотни средства. С тях те няма да могат да си купят нови автобуси, но могат да закупят гориво, резервни части и други консумативи, обясни Желязков.

Той посочи, че ако превозвачите вече са били подпомогнати от държавата по мерки за трудова заетост, например схемата 60/40, ще имат право и на помощ по новата схема за осигуряване на оборотни средства.

Автобусният бранш е един от секторите, който пострада силно от въвеждането на извънредните мерки по време на пандемията. Превозвачите настояваха за безлихвено отсрочване на задълженията си към бюджета след обявяване на извънредното положение, безвъзмездна финансова помощ, както и безлихвени заеми.

Средствата са от Европа

Средствата от 30 млн. лв. за подпомагане на автобусните превозвачи се осигуряват чрез сложно прехвърляне на пари между оперативните програми и след разрешение от Европейската комисия.

В началото на пандемията с два транша от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" бяха насочени 193 млн. лв. към оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) за Covid-19.

Сега от тази сума се връщат 30 млн. лв. от ОПИК към програма "Транспорт", за да бъдат раздадени на превозвачите от Министерството на транспорта.

Споделяне

Още от Бизнес