Близо 1500 пенсионери са започнали работа чрез бюрата по труда от началото на годината

Близо 1500 пенсионери са започнали работа чрез бюрата по труда от началото на годината

Общо 1486 души, придобили право на пенсия, са постъпили на работа със съдействието на трудови посредници за периода януари-август тази година. Това съобщи социалният министър Бисер Петков в петък.

Той отчете, че в условията на недостиг на кадри Агенцията по заетостта е мобилизирала усилията си за регистриране в бюрата по труда на хора в пенсионна възраст.

По данни от наблюдението на работната сила през второто тримесечие на тази година заетите на възраст 65 и повече години са 97 700. Коефициентът на заетост за тази група е 6.6%, като ръстът в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. е 1.3 процентни пункта, отчете Петков. Средно за ЕС равнището на заетост на хората над 65 години е около 6%.

В Закона за насърчаване на заетостта са регламентирани посредническите услуги, които подпомагат пенсионерите да си намерят работа. Хората, придобили право на пенсия, могат да се регистрират в бюрата по труда и да ползват информация за свободни работни места, посредничество по информиране и наемане на работа и психологическо подпомагане. Наблюденията на експертите в Агенцията по заетостта показват, че все по-често решаващи за избора на работодателя са доказаните умения на кандидатите - както професионални, така и личностни.

Ангажираността, отговорността, дисциплината, навиците за труд се оценяват положително от работодателите, коментира Петков и допълни, че все по-често работодателите приемат представените им профили на хора в пенсионна възраст.  

Споделяне

Още от България