Близо 18 000 земеделци са декларирали доходите си за месец

Близо 18 000 земеделци са декларирали доходите си за месец

Близо 18 000 земеделци, получили субсидии през миналата година, са подали декларации за доходите си след писмена покана или телефонно обаждане от данъчните в последния месец. Това съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

Информационната кампания на приходната администрация продължава, като се очаква броят на декларациите значително да нарасне до края на годината, допълват от НАП.

През септември агенцията за приходите съобщи за 50 000 регистрирани земеделски производители, получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през миналата година, не са подали данъчни декларации и не са платили данъци върху тях.

Това означава, че около една трета от земеделците, които не са подали данъчни декларации са го направили. НАП не посочва за какви суми става въпрос. Иначе средния доход на един земеделец, от неподалите декларации, е около 2400 лв.

Засичането на информацията става след предоставени данни от Държавен фонд "Земеделие".

От НАП посочват, че има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения.

Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

Национална агенция за приходите провежда в момента информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получават и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане.

В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина в земеделския бранш.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?