Близо 18 млн. лв. ще получат освободени през юли и август от образованието

Близо 18 млн. лв. ще получат освободени през юли и август от образованието

Министерският съвет одобри 17 860 249 лв. за изплащането на обезщетения за учители и друг персонал от образователната система, които са се пенсионирали или са били освободени заради преструктуриране на учебните заведения през месеците юли и август 2019 г., съобщиха но правителствената пресслужба в сряда.

Средствата ще се предоставят на общините и се осигуряват от Министерството на образованието и чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет за обезпечаване на  Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ през настоящата година.

Документът предвижда 11 000 души да излязат от системата на образованието. От тях 8100 души са педагози, останалите са персонал. Повечето ще освободят позициите си поради пенсиониране, други - заради закриване или преструктуриране на учебното заведение.

За обезщетения на всички напускащи им са заложени общо 36 577 400 лв. На педагогически специалист се полагат до 10 брутни работни заплати, а на непедагогическия персонал - до 8 брутни работни заплати. Ограничението не важи за директори на институции.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?