Близо 18% от българите все още са извън здравноосигурителната система

17.85 процента от българските граждани, избрали личен лекар или 1 388 122 души все още са нередовни и дължат пари на Националната здравно осигурителна каса. Това сочат оповестените в четвъртък данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

За две седмици - от 20 декември до 4 януари, около 15 000 души са платили по три наказателни здравни вноски, за да възстановят правата си на здравно осигурени. В края на декември влязоха в сила промените в закона за здравното осигуряване, които въведоха тази възможност за загубилите право на безплатна медицинска помощ да се върнат в системата.

Според информацията на НОИ, все още 240 000 българи не са направили нито една вноска за здраве от старта на здравно осигурителната система в България през 2000 година. 725 хил. души нямат нито една вноска през последните 15 месеца, като по данни на осигурителния институт това са предимно млади българи, които са в чужбина и са на възраст до 30 години.

До 31 януари нередовните могат да платят 3 наказателни вноски от 39 лева и повторно да се включат в системата. За хора, които са били дълго време в чужбина и наскоро са се върнали оттам, сумата е 144 лева. За да останат в системата и да ползват безплатна медицинска помощ обаче е необходимо длъжниците към касата да са изрядни през цялата 2005 г. и да не пропускат нито една вноска за здраве.

Заплащането на наказателните вноски обаче не ги освобождава от старите задължения, върху които текат и лихви, напомниха от НОИ.

След края на януари, институтът ще изпрати писма до всички длъжници с покана да се разплатят. Ако в двуседмичен срок длъжниците не се явят в териториалните поделения, за да получат актовете за начет, ще бъдат предаде на Агенцията за държавните вземания. По закон, агенцията може да събира публичните задължения, като запорира заплати, пенсии или разпродава лично имущество.

Отделно от дължимите здравни вноски ще се начислява и от 50 до 1000 лв. административната глоба за неявяването да се получи акта за начет.

Управителят на НОИ Йордан Христосков обясни, че здравно осигурителната каса вече е разпоредила на личните лекари да признават за редовни гражданите, които са платили трите наказателни вноски. Те трябва да покажат на лекаря си единствено копие от платежното нареждане.

Лекарите нямат право да връщат и деца, напомниха и от НОИ, тъй като жалби за това вече са постъпили в института.

От НОИ съобщиха още, че до 5 януари 227 хил. души са представили документи (студентски книжки, военни книжки и трудови книжки), с които оправдават стари периоди, в които не са били здравноосигурявани.

Молби за разсрочване на задълженията са подали общо 131 хил. души, но от тях през 2004 г. близо 27 хиляди са натрупали повече от три неплатени вноски, при което автоматично им е прекратено правото на погасяване за по-дълъг период.

Общата сума на разсрочените задължения към здравната каса е 27.038 млн.лв., от които до момента са погасени 12 млн.лева. От подалите молби за разсрочено плащане, 43 760 души вече са изрядни към касата, а 12 700 частично са спазили погасителния план - покрили са част от сумите, но още имат задължения.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?