Близо 1800 души се жалвали на омбудсмана

Парламентът прие първия доклад за дейността на омбудсмана. Документът обхваща периода юни 2005 - март 2006 година, като през това време общественият защитник е получил малко над 1100 жалби. 33% от тях са приключени, а по 64% проверката все още продължава, се казва в документа.

Омбудсманът Гиньо Ганев посочи, че до четвъртък броят на постъпилите жалби е нараснал на 1790. “В приемната всеки ден идват средно между 20- 30 души, като 40 на сто от случаите, за които те са сезирали, са приключени”, обясни той.      

Националният обществен защитник се е самосезирал по няколко случая - проблема с битовите отпадъци на София, действията на полицейските служители в Благоевград и смъртта на Ангел Димитров- Чората, работата на  топлофикационните дружества и на фирмите за топлинно счетоводство.

Проверка се прави и относно опасността от унищожаване на зелени площи в София и сигналите на организации на гражданите за липса на широко обществено обсъждане.

Ганев каза, че в парламентарните комисии докладът му е разгледан с изключителна обективност. Той отбеляза, че според становищата им институцията на българския омбудсман функционира пълноценно.

Реакции

Николай Михайлов от ДСБ заяви, че докладът на омбудсмана трябва да бъде първи и последен в този стил и че, ако и следващият е такъв, критиката ще бъде разрушителна. Той посочи, че омбудсманът се е самосезирал по случая "Чората", но не е стигнал докрай.

“Това е млада институция и българският омбудсман трябва сам да положи усилия, за да изгради облика си и да спечели престиж”, каза Светослав Малинов, също от Демократи за силна България. Според него в следващите доклади трябва да има анализ с конкретни предложения и имена.

Според Ахмед Юсеин (ДПС) езикът на следващия доклад също трябва да бъде “по-пиперлив". Той отбеляза обаче, че са постъпили жалби от чужди граждани, което означава, че институцията е популярна.

Депутатът от НДСВ Минчо Спасов посочи, че регламентирането на институцията омбудсман в Конституцията е било добра стъпка.

Споделяне

Още от България